Gantar: O tej možnosti nisem bil seznanjen

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar jeseni ni bil seznanjen, da bi lahko Slovenija naročila dodatne količine cepiva Pfizer/BioNTech.
Oglej si celoten članek

Nekdanji minister Tomaž Gantar je za STA dejal, da je o naročilih takrat odločala takratna komisija pri ministrstvu za zdravje, ki je tudi pripravila strategijo cepljenja. Komisija se je po Gantarjevih navedbah očitno takrat odločila, da dodatnih količin omenjenega cepiva ne nabavi, ker so pričakovali, da bo prej odobreno cepivo AstraZenece. Tako se ne spomni, da bi komisija kaj povprašala o tem, ali naj se nabavijo dodatne količine cepiva Pfizerja in BioNTecha.

Kateri so bili člani te komisije, ki je odločala o naročilih cepiv, Gantar točno ne ve, je pa po njegovih besedah bila članica tudi nekdanja vodja svetovalne skupine za covid-19, ki danes vodi svetovalno skupino za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović. STA še čaka na pojasnila ministrstva za zdravje, kdo vse so bili člani omenjene komisije.

Cepivo Zakaj nismo naročali vsega, kar bi lahko? Tako odgovarja ministrstvo.

Je pa nacionalna koordinatorica programa cepljenja nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Marta Grgič Vitek na današnji novinarski konferenci o covidu-19 potrdila, da je bila članica skupine, ki so jo sestavljali številni strokovnjaki s področja cepljenja. Potrdila je, da je bila komisija povprašana tudi glede naročil cepiv in da so zmeraj odgovarjali, naj se nabavi toliko cepiva, kot nam pripada glede na število prebivalcev.

Slovenija je namreč naročila 90 odstotkov odmerkov cepiv, ki ji v prvem in drugem četrtletju pripadajo glede na delež prebivalstva v celotni EU. Ta številka ni višja, ker decembra v drugem krogu nabave cepiva BioNTecha in Pfizerja ni naročila ničesar. 

Nabave Šarec: Ravnanje s cepivi je zrelo za odstop vlade

Ministrstvo za zdravje je danes objavilo, da ima Slovenija "danes zagotovljenih 936.000 odmerkov iz prve pogodbe, 912.000 iz pogodbe o prvi dodatni količini, čakamo pa še na pogodbo za novo dodatno količino 410.700 odmerkov cepiva proizvajalca BioNTech/Pfizer. Izkoristili smo vse svoje pro rata možnosti, razen dveh začetnih opcijskih naročil (Moderna in BioNTech/Pfizer), računajoč na že skorajšnje dobave cepiva Astra/Zeneca konec decembra 2020, oziroma v začetku januarja". 

"Tako je Slovenija izkoristila vse pogodbene možnosti, ne pa celotne opcijske možnosti pri prej omenjenih dveh proizvajalcih. Vendar je potrebno poudariti, da je Slovenija naknadno prejela potrditev dodatne ponudbe BioNtech/Pfizerja v obsegu, ki presega prej omenjeni manko pri istem proizvajalcu. Enako velja tudi za Moderno, kjer pričakujemo končno potrditev tega naročila," so še pojasnili na ministrstvu.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 16:19 17. Marec 2021.

    Tomaž že dolgo ne ve, kaj se v stroki dogaja, vse moči je usmerjal v boj s Pivčevo, pozabljal pa …

  • 15:50 17. Marec 2021.

    Astrazeneca je ceneno cepivo. Prekleti šktuhi.

  • 15:18 17. Marec 2021.

    Gantar je bil na ministrstvu in ga je vodil. Samo bebček krivi enkrat glavnega drugič pa referenta. Skačejo v Janšo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.