Slovenija
3423 ogledov

Zakaj nismo naročali vsega, kar bi lahko? Tako odgovarja ministrstvo.

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Naša država ni izkoristila možnosti dodatnega naročila.

Slovenija je v prvi fazi v celoti izkoristila možnost nabave cepiva BioNTecha in Pfizerja po sistemu pro rata, v jeseni pa se nato ni odločila za možnost dodatnega naročila. Kot sporočajo z ministrstva za zdravje zato, ker so pričakovali, da bo prej odobreno cepivo AstraZenece. Dodatno so se odločili za vse možne količine po menjavi na čelu ministrstva.

Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, ima Slovenija tako zagotovljenih 936.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva iz prve pogodbe in 912.000 iz pogodbe o prvi dodatni količini. Še vedno pa čaka na pogodbo za novo dodatno količino 410.700 odmerkov, pojasnjujejo na ministrstvu.

"Slovenija je izkoristila vse pogodbene možnosti, ne pa celotne opcijske možnosti pri prej omenjenih dveh proizvajalcih, vendar je potrebno poudariti, da je Slovenija naknadno prejela potrditev dodatne ponudbe BioNTecha in Pfizerja v obsegu, ki presega prej omenjeni primanjkljaj pri istem proizvajalcu. Enako velja tudi za Moderno, kjer pričakujemo končno potrditev tega naročila," so poudarili ministrstvu.

Dodatno je Slovenija zainteresirana za vse odmerke cepiv, če jih druge države članice ne bodo želele, so še sporočili z ministrstva za zdravje.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 07:03 17.marec 2021.

  Zgledujte se po Srbiji...So daleč najbolj precepljeni v Evropi in peti v svetu..Sedaj pa bodo sami proizvajali cepivo in mastno služili... Butalci nesposobni..

 • softundsicher 06:43 17.marec 2021.

  Se kdo spomni serviet in gumic? Pa Golfov? Pri cepivih pa je treba malo stisniti, da ne bo za vojsko zmanjkalo.

 • JZekspert 05:44 17.marec 2021.

  Zakaj so sploh karkoli naročali, glede na samo bolezen in preizkušenost cepiv, to je pravo vprašanje, ga boste postavili, imate huevos? Morda se pa kdo boji, da bi ga doletela usoda tanzanijskega predsednika, ki je zelo lepo razkril korona-prevaro (še ...prikaži več papaja je bila pozitivna, poleg koz, motornega olja...), zdaj pa ima doma vstajo? Človeška neumnost ne pozna meja!

Sorodne novice