Zdravje
723 ogledov

To bo do četrtka preverila EMA

covid cepljenje testiranje Profimedia
Izvršna direktorica Evropske agencije za zdravila (EMAa) Emer Cooke pričakuje, da bo EMA odločitev glede cepljenja s cepivom AstraZenece sporočila v četrtek.

Uradno stališče Evropske agencije za zdravila (EMA) ostaja, da pozitivni učinki cepljenja s cepivom AstraZeneca pretehtajo morebitna tveganja. Za zdaj ni nobenih dokazov, da so primeri krvnih strdkov in tromobz, o katerih poročajo iz držav članic, povezani s cepljenjem. Omenjeni stranski učinki niso navedeni kot pričakovani, niti jih niso zaznali v kliničnih študijah. Ob tem je Emer Cooke poudarila, da so bile opravljene obširne klinične študije, na podlagi katerih je moč sklepati, da gre za varna cepiva. 

EMA je sklicala skupino strokovnjakov iz vseh držav članic, ki sestavljajo odbor PRAC. PRAC bo vnovič pretresel vse podatke, ki so na voljo tako o cepivih kot o prijavljenih stranskih učinkih. Poudarila je, da je potrebno podatke znanstveno oceniti in na podlagi tega sprejeti odločitve.  

Strokovnjaki pregledujejo podatke o stranskih učinkih za vsa cepiva, osredotočajo pa se na cepivo AstraZeneca. Po prvih podatkih so številke primerov resnih stranskih učinkov podobne. Preiskujejo tudi, ali so stranski učinki povezani s posameznimi serijami cepiva ali s posameznimi proizvodnimi obrati. 

Iz Nemčije poročajo o več primerih sindroma HIT (s heparinom povzročen sindrom tromocitopenije). Gre za resno stanje, ki se je pojavilo pri ljudeh, ki heparina niso prejeli. 

Koliko prijav nepričakovanih, resnih stranskih učinkov je EMA prejela, ni navedla, saj se, kot je dejala, to število spreminja. Države, ki javljajo takšne primere, so prosili za čim več podatkov. Dodala je, da pričakujejo še kakšno prijavo, saj so zdaj vsi še bolj pozorni na morebitne nepričakovane učinke. 

Pregledali bodo vse razpoložljive podatke, med drugim tudi kakšno je pričakovano število pojava krvnih strdkov in tromobz v populaciji v obdobju sedmih in štirinajstih dni. Kot je pojasnila, gre za kombinacijo podatkov o prebivalstvu in zelo podrobnega preverjanja posameznih primerov. Cooke je poudarila, da predstavlja covid-19 veliko breme za zdravstveni sistem, kriza pa ima še veliko širše posledice. Ključnega pomena je, da ljudje zaupajo v varnost in učinkovitost cepiva, zato je treba izvesti temeljito preiskavo dogodkov. 

Kakšni bi lahko bili zaključki in posledično odločitve, Cooke ni želela ugibati. Poudarila je, da je možnih veliko odgovorov, da pa bodo zagotovo ustrezno ukrepali. 

EMA se je za dodatno preiskavo odločila po prijavi več neželenih stranskih učinkov, zaradi katerih so nekatere evropske države začasno zaustavile cepljenje s cepivom AstraZeneca. Za takšno odločitev se je včeraj odločilo tudi slovensko ministrstvo za zdravje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • JZekspert 14:03 17.marec 2021.

    Nobenega dvoma ni, da so Saša Dolenca kot promotorja znanosti in avtorja precej povprečnih knjig za otroke o znanosti (pomislite na kakega Feynmanna...) pač najeli za določene cilje, za zagovor ''znanosti'' nepreizkušenih cepiv, pri ekstremno naivnih ljudeh ima neko določeno ...prikaži več zaupanje, ki ga je seveda grdo zlorabil.

  • JZekspert 13:53 17.marec 2021.

    Sašo Dolenc, je filozof (najbolj usmerjen v pridobivanje sredstev, kot se sam izraža), ki nima niti najbolj blagega pojma o cepivih, le prepisane članke, ki promovira t.i. ''znanost'', ima na spletni strani Kvarkadabra najmanj 15 člankov, ki nekritično propagirajo vse, ...prikaži več, še tako zlagane uradne podatke o ''pandemiji'', propagira cepiva kot eno in edino rešitev, vse kritične komentarje pa brez razlike izbriše. Toliko, da vemo, koga vi tukaj citirate kot ''strokovnjaka''.

  • Ender3 18:10 16.marec 2021.

    Naj pospešijo z odločitvijo, da ne bo predsednik, premier in oni drugi Janezi ne bodo predolgo čakal na cepivo...kroži namreč pregovor "no jab, no job " in, da ne bi ostali brez političnegs stolčka.