Slovenija
12078 ogledov

Fafangel: Takšne domino efekte je težko zaustaviti

cepljenje cepilno mesto Ljubljana Saša Despot
Od danes naprej je začasno zaustavljeno cepljenje s cepivom proizvajalca AstraZenece tudi v Sloveniji.

V ponedeljek zvečer je minister za zdravje Janez Poklukar sporočil, da je odredil začasno zaustavitev cepljenja proti covidu-19 s cepivom AstraZeneca. Odločitev je sprejel po posvetu s svetovalno skupino. Ta je sicer ugotovila, da ni strokovnih podlag za prekinitev cepljenja s cepivom AstraZenece, a so se za to odločili iz previdnosti. 

Cepljenja z AstraZeneco, ki bi morala biti danes, bodo tako prestavljena na čas, ko bo znana odločitev Evropske agencije za zdravila (EMA) oz. na čas, ko bodo na vrsti za cepljenje z drugim cepivom. Tako Svetovna zdravstvena organizacija kot Evropska agencija za zdravila bosta še danes razpravljali o cepivu AstraZenece. EMA naj bi svojo odločitev sprejela v četrtek, je poročal BBC. 

Svetovna zdravstvena organizacija je države sicer pozvala, naj ne ustavljajo cepljenja, saj so koristi cepljenja še vedno večje kot tveganja.

Mateja Logar: Če bo zamuda daljša, bo to slabo vplivalo na strategijo cepljenja

Mateja Logar, vodja strokovne skupine za covid-19, je v oddaji Odmevi povedala, da bomo smernicam Evropske agencije za zdravila sledili, a še vedno ocenjujejo, da je tveganje za hude stranske učinke po cepljenju z AstraZeneco nizko, kar pomeni, da strokovna skupina mnenja ni spremenila.

Če se bo EMA odločila, da bo cepljenje zadržala, bo treba pregledati vse podatke, ki jih poročajo posamezne države. "Morda ugotovijo, da je tukaj samo kakšna posebna skupina, pri kateri je tveganje za neželene učinke povečano, tako da bi lahko potem prilagodili priporočila glede cepljenja glede na ugotovitve teh raziskav," je dejala.

Po prvem odmerku je treba počakati 12 tednov, zato se ne mudi glede drugih odmerkov. Sta pa Sputnik V in Johnson & Johnson zelo podobna cepivu AstraZeneca, zato obstajajo možnosti menjave cepiva za drugi odmerek, je pojasnila Logarjeva. Če bi bila zamuda daljša od več tednov, pa bi to slabo vplivalo na strategijo cepljenja, zato upajo, da bodo dodatne analize potrdile, da je cepivo varno. "Zaenkrat podatki ne kažejo, da bi šlo za bistveno odstopanje od teh bazalnih pojavov tromboemboličnih dogodkov," je še dejala vodja strokovne skupine.

Fafangel: Težko je zaustaviti takšne domino efekte

Epidemiolog Mario Fafangel pa je na Twitterju zapisal, da je takšne domino efekte težko zaustaviti in da na drugi strani covid dokazano povečuje tveganje za tromboembolične dogodke. 

Borut Štrukelj Cepljenje Slovenija Strokovnjak Štrukelj: To je bila pri AstraZeneci največja napaka

Trampuž: V Nemčiji je bilo sedem bolnikov, ki so imeli možgansko trombozo, glede na  povprečje bi bil lahko samo eden

Infektolog Andrej Trampuž pa je za 24 UR zvečer povedal, da je bila odločitev o začasni prekinitvi cepljenja pravilna, "ker je zelo pomembna varnost tega cepiva in da ohranimo zaupanje ljudi". Imamo tudi druga cepiva, zato je po njegovem mnenju smiselno natančno pregledati, kje je to cepivo morda res bolj nevarno in tiste skupine potem cepimo z drugimi cepivi. 

"V Nemčiji je bilo sedem bolnikov, ki so imeli možgansko trombozo, po povprečju bi bil lahko samo eden, šest jih je torej več kot običajno. To se sedaj gleda, kaj je razlog. Hkrati pa je bilo v Nemčiji cepljenih več kot 1,5 milijona ljudi, tako da je ta številka relativno majhna," je dejal.

Kot je povedal, je komunikacija sploh v takšnih primerih zelo pomembna, tega je v Sloveniji po njegovem opažanju premalo.

Poklukar pričakuje, da bo odločitev sprejeta kmalu

Minister Poklukar pričakuje, da bo odločitev, kako naprej, sprejeta kmalu, zato to za tiste, ki so že bili cepljeni s cepivom AstraZeneca in bi morali kmalu dobiti drugi odmerek, to ne predstavlja težav. 

V tem tednu bi moralo s cepivom AstraZenece potekati cepljenje učiteljev, pa tudi zaposlenih v parlamentu. Po podatkih STA se je do včeraj prijavilo 19 državnih svetnic in državnih svetnikov. Koliko poslancev naj bi se cepilo v četrtek, ni znano. 

Cepljenje s preostalima dvema cepivoma – cepivom proizvajalca Moderna in proizvajalca Pfizer/BioNTech – poteka normalno naprej, skladno s sprejeto strategijo. 

Cepljenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Številne države začasno ustavile cepljenje

Slovenija ni prva država, ki se je odločila za začasno zaustavitev cepljenja z omenjenim cepivom. Države so se za takšno potezo odločile po tem, ko je prišlo do več primerov pojava krvnih strdkov pri cepljenih osebah. Nekateri primeri so se končali s smrtjo, a je treba pri tem poudariti, da v nobenem primeru ni bilo potrjeno, da bi bila smrt povezana s cepljenjem. 

Britanska raziskava je pokazala, da ko gre za resne stranske učinke po cepljenju, ni bistvenih razlik med stranskimi učinki po cepljenju s cepivom AstraZenece in Pfizerja. AstraZeneca je objavila, da so med 17 milijoni cepljenih dobili prijavo 15 primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije. Strokovnjaki poudarjajo, da ne gre za večje število od običajne pojavnosti krvnih strdkov med splošno populacijo. 

Zadnja med državami, ki so začasno ustavile cepljenje s cepivom AstraZenece je bila včeraj Španija. Cepljenje so prekinili za najmanj štirinajst dni, tako kot so to storili tudi Nizozemci. Za zaustavitev so se odločili tudi v Nemčiji, Italiji, na Irskem, Nizozemskem in v Indoneziji. V Avstriji so ustavili cepljenje z eno od serij cepiva. Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da bodo počakali na nova navodila Evropske agencije za zdravila. 

Italijanska agencija za zdravila in italijansko zdravstveno ministrstvo sta v ponedeljek sporočila, da je po njihovi oceni cepivo varno. V bran cepivu je stopil tudi britanski premier Boris Johnson, ki je dejal, da ni nobenega razloga za ustavitev cepljenja. 

cepljenje covid-19 Zdravje Tako na ministrstvu obravnavajo stranske učinke po cepljenju

Pričakovani stranski učinki cepiv

Cepljenje proti covidu-19 lahko pomaga zaščititi osebo pred okužbo s koronavirusom. Po cepljenju so možni nekateri neželeni učinki, kar je pogost znak, da telo gradi zaščito. Neželeni učinki običajno izzvenijo v nekaj dneh. 

Vsako cepivo ima lahko stranske učinke. Več o tem, kateri so najpogostejši neželeni učinki posameznega cepiva, ki se uporablja pri nas, preberite TUKAJ.  

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 9
  • popokatopetl 10:57 16.marec 2021.

    Hehe mislim da je tole bolj podobno lotu kot dominam

  • rd2dmk2 09:41 16.marec 2021.

    medtem ko vodilni na GZS silijo zaposlene v cepljenje, pa v DZ in vsi ostali priskledniki tam, se lahko SVOBODNO in BREZ POSLEDIC odločajo o svojem cepljenju. naši vrli veljaki pa sploh nočejo javno objavit o svojih namerah. kako je ...prikaži veče rekel veliki vodja : če bi bilo to v Avstriji bi dobili odpoved. ma naj sedaj vsi v parlamentu z izjemo čistilk, vratarjev in kuharjev dobijo odpoved iz krivdnih razlogov, če se ne cepijo , in to javno, pa po možnosti naj se naredi tako da ga cepi državljan.

  • la 08:59 16.marec 2021.

    nč bat ovc je še veliko,zlahka se pustijo,se še vedno cepijo ljudje,pa rečejo kar bo pa bo,butnglavci presneti