Zdravje
4269 ogledov

Tako na ministrstvu obravnavajo stranske učinke po cepljenju

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Vse domnevno resne neželene učinke zdravila obravnava strokovna tričlanska komisija, ki deluje v okviru ministrstva za zdravje.

Kot smo že pisali, je po družbenih omrežjih zaokrožila novica o dveh smrtnih primerih po cepljenju s cepivom AstraZeneca. V prvem primeru naj bi šlo za ravnatelja iz Ljubljane, v drugem pa za župnika iz Podčetrtka. A na Šolskem centru Ljubljana so že včeraj uradno zanikali navedbe glede smrti ravnatelja Srednje strojne in kemijske šole Zdenka Nosana, ki se po besedah direktorice Nives Počkar sploh ni cepil.

Tudi na ministrstvu za zdravje (MZ) so za Žurnal24 pojasnili, da prijav omenjenih primerov smrti po cepljenju niso prejeli. 

Razložili so, kako poteka spremljanje neželenih učinkov po cepljenje na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). "Vse posredovane prijave NIJZ ovrednoti oziroma oceni v skladu s kriteriji, dogovorjenimi z JAZMP, in z njimi seznani tudi Posvetovalno skupino za cepljenje. Podatke o vseh prijavljenih neželenih učinkih po cepljenju s cepivi proti COVID-19 se v agregirani obliki redno objavlja na spletni strani NIJZ, kjer so dostopni odločevalcem in javnosti," so pojasnili. Na tej povezavi so dostopni zadnji podatki, beleženi do 7. marca. 

Resne neželene učinke obravnava tričlanska komisija

"Zaradi spremljanja in zagotavljanja varnosti cepiv je bila že pred samim začetkom cepljenja proti COVID-19 sprejeta odločitev, da vse domnevno resne neželene učinke zdravila (še posebno vse smrti), obravnava strokovna komisija, ki deluje v okviru MZ. Ko ministrstvo s strani NIJZ prejme prijavljen domnevno resen neželeni učinek, ki časovno sovpada s cepljenjem, se skliče tričlanska komisija, ki dogodek obravnava in pripravi končno mnenje," so dejali in dodali, da so bile vse do zdaj obravnavane smrti, ki so časovno sovpadale s cepljenjem, s strani članov komisije ocenjene kot zelo malo verjetna vzročna povezava s cepljenjem oziroma ni bilo povezave s cepljenjem.

Spremljanje neželenih učinkov po cepljenju proti COVID-19 pa po navedbah ministrstva poteka na NIJZ po ustaljenih postopkih, tako kot za ostala cepiva. Spremljanje podpira Register neželenih učinkov (stranskih pojavov) pridruženih cepljenju, v katerega so podatke o cepljenju dolžni posredovati vsi javno zdravstveni zavodi ter druge pravne in fizične osebe v zdravstveni dejavnosti, ne glede na koncesijo.

Covid-19, cepivo, AstraZeneca AstraZeneca Svet Nemci ustavili cepljenje, Italijani ocenjujejo, da je varno

dezurni@zurnal24.si


 

 
 

Komentarjev 5
  • JZekspert 05:38 17.marec 2021.

    Slovenija je zadnja država, ki bi prepovedala cepljenje, če bi odločale take ''strokovne komisije''. Menda smo to naredili le iz previdnosti (le refleks posnemanja Nemčije, saj veste- koga), naša stroka trdi, da je vse ok. Oni že sami od sebe ...prikaži več tako potvarjajo in upogibajo vse podatke (saj ni nikomur nič, niti ni nič povezano z AZ), da zdaj še sami ne razumejo, zakaj vendar ne bi še AZ pocepili vseh učiteljev, saj učitelji so potrošna roba, preizkusne živali, najboljši volivci pač ne mislijo nič.

  • CORONABUCI 18:54 15.marec 2021.

    A je tista dlakava gnida tudi čkan komisije?

  • suineg7878 18:18 15.marec 2021.

    15 drzav je ustavilo Astrozeneko. Mi pa se vedno verjamemo Kazzotu da je vse ok. Prav je, da nas vse do zadnjega potolcejo s temi vakcina. Drugega si ne zasluzimo.