Slovenija
62648 ogledov

Starostna omejitev za cepljenje se bo spremenila

Mateja Logar Anže Malovrh/STA
"Stanje v Sloveniji, kar se tiče novih okužb in sprejemov v bolnišnice, je podobno kot v prejšnjem tednu, bistvenega zmanjševanja števila okužb ne zaznavamo. Stanje je stabilno, vendar ne idealno," je na današnji novinarski konferenci povedala Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje.

"Dokler je tako, premiki, ki se zgodijo zaradi sproščanj, lahko vplivajo na večjo pojavnost, zato se je treba sproti odločati, pri katerih omejitvah je treba še vztrajati. Veseli me, da je v regijah, kjer smo odprli gostinske lokale, pojavnost okužb ostala na nizkem nivoju. To dokazuje, da lahko z upoštevanjem ukrepom nekatere storitve sproščamo in da zaradi tega ne bo prišlo do poslabšanja epidemiološke situacije. Veseli me tudi, da so znova odprte srednje šole, sicer šele en teden, ampak tudi tukaj so trenutni podatki ugodni," je povedala Mateja Logar. 

"Določeno sproščanje ukrepov ne pomeni, da lahko preidemo nazaj na normalen način življenja, kot smo ga poznali pred pandemijo. Upoštevati moramo ukrepe, ki so v veljavi, le tako bomo lahko skupaj vplivali na to, da se bo pojavnost okužb še dodatno zmanjšala in da bomo lahko sproščali še dodatne ukrepe," je opozorila. 

Povedala je še, da ustavitev cepljenja s cepivom Astrazenece ni predvideno, se bo pa premaknila starostna meja za cepljenje. 

Zelo nenavadno je, da bi samo znotraj ene šole bilo toliko neželenih učinkov, medtem ko je bilo pri ostalih, ki so bili cepljeni s cepivom iz iste serije, teh učinkov bistveno manj. Morda so bili slabše seznanjeni z možnostjo pojavljanja neželenih učinkov in so se na njihov pojav odzvali z večjim strahom in prestrašenostjo, kot bi bilo potrebno.

Mateja Logar o velikem številu neželenih učinkov po cepljenju na velenjski šoli

"V medijih se pojavljajo informacije o neželenih učinkih, predvsem po cepljenju s cepivom Astrazeneca. Še dodatne države so se odločile za trenutno zaustavitev cepljenja, to sta Irska in Nizozemska, predvsem na račun podatkov o imunski trombocitopeniji in trombotičnih dogodkih pri treh osebah po cepljenju na Norveškem. Pri nas podobnih priporočil še nismo sprejeli, stanje spremljamo. Zavedati se moramo, da se neželeni učinki pojavljajo pri vseh cepivih, med sabo se nekoliko razlikujejo, po podatkih NIJZ so ti v vseh treh skupina približno podobni, v večini so pričakovani. Najpogostejše so bolečine na mestu cepljenja, oteklina, rdečina, lahko se pojavi utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, pri nekaterih se pojavijo tudi prebavne težave v smislu slabosti in driske. Tudi povišana temperatura do 38.5 stopinj je pričakovan učinek. Ne opažamo povečane prijave hudih neželenih učinkov pri nobenem izmed cepiv. Nekateri redki neželeni učinki se v registracijskih študijah ne zaznajo, ker je v njih število udeležencev omejeno. Če se nekaj pojavi pri enem od milijon odmerkov, lahko to zaznamo šele takrat, ko je dovolj oseb prejelo cepivo," je dejala. 

Na voljo so novi podatki iz Velike Britanije, kjer so cepili vse. Ugotovili so, da je nad 70 let cepivo Astrazenece enako učinkovito kot pri cepljenju z Pfizerjevim cepivom. Zaenkrat je izdano pozitivno mnenje, da se lahko starostna meja premakne, je pa treba prilagoditi še strategijo.

Mateja Logar

"Treba je spremljati, analizirati in se o tem pogovoriti. Ko dobimo analizo, je potrebno o tem javnost obvestiti, ne le takrat, ko se pojavi sum. EMA poudarja, da je povezava med neželenimi učinki in cepljenjem še nepreverjena, tveganje za nastanek je manjše kot je bazalno tveganje v splošni populaciji. Tromboembolični dogodki nastajajo vsakodnevno pri ljudeh, po trenutno prijavljenih podatkih ne kaže, da bi bila pojavnost po cepljenju večja. Evropska agencija za zdravila in Svetovna zdravstvena organizacija ocenjujeta, da je korist od cepljenja je bistveno večja kot je verjetno, da pride do resnega neželenega učinka," je še izpostavila Logarjeva in dodala, da je glede na podatke, ki jih imamo, tveganje neželenih učinkov bistveno nižje kot je tveganje, da zbolimo za covidom-19 in imamo zaplete zaradi bolezni. Dodala je še, da ni nobenih zadržkov, da ne bi cepili oseb, ki jemljejo hormonsko terapijo ali kontracepcijo. Edina kontraindikacija za cepljenje s cepivom Astrazenece je preobčutljivost na sestavine cepiva

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • elat 12:43 17.marec 2021.

    Cepljenje šolnikov bo omogočilo odprte šole, zato je taka strategija v redu. Politike in druge oblastnike pa naj za zgled svojim državljanom po prekinitvi cepijo javno z Astrazenecom, ki so ga naročili največ; kot je veliki vzhodni vzornik to že ...prikaži več storil, on menda celo s sputnikom.

  • pero02 18:39 16.marec 2021.

    Proti čem pa vi cepite???

  • Ljudmila 16:50 15.marec 2021.

    Jaz bi se z veseljem cepila pa zaradi prioritete šolnikov ne pridem na vrsto o joj nikjer v Evropi nimajo učitelji prioritete le pri nas morda zavoljo glasnega SVIZa no to pa je tudi vse kar zmorejo.. Žal zasedajo šolniki ...prikaži več proste cepilne kapacitete