Slovenija
17804 ogledov

Novi podatki: To kažejo zadnje številke!

Covid-19 na Hrvaškem Profimedia
Novi podatki kažejo, da epidemija stagnira.

V nedeljo je bilo ob 1226 opravljenih PCR testih potrjenih 205 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je delež okužb znašal 12,6 odstotka, kar je spodbudno, glede na to, da je bil v preteklih dveh dneh precej visok. Opravljenih je bilo tudi 6285 hitrih testov, a podatki o potrjenih okužbah niso znani. 

odprtje lokalov Slovenija V eni regiji bi lahko odprli lokale, v drugi bi jih morali zapreti

V primerjavi s prejšnjo nedeljo, ko je bilo potrjenih 210 novih okužb, je bilo tokrat okužb za pet manj. 

V bolnišnicah se zdravi 463 covidnih bolnikov, od tega 87 na oddelkih za intenzivno nego. Zaradi covid-19 so v nedeljo umrle štiri osebe.

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov se nahajamo v oranžni fazi. V rumeno fazo, ki bi pomenila tudi umik policijske ure, bomo prešli, ko bo povprečno število dnevnih okužb v zadnjih sedmih dneh znašalo manj kot 600, število hospitaliziranih covidnih bolnikov pa nižje od 500. Drugi kriterij smo v preteklem tednu že dosegli, pri številu novih potrjenih okužb pa se gibamo okoli 700. 

IJS: Epidemija stagnira

Po tem ko je v prejšnjem tednu epidemija rahlo upadala in se je reprodukcijsko število znižalo pod ena, Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognozo širjenja Covid-19 v Sloveniji, piše, da epidemija v naši državi stagnira. Reprodukcijsko število je spet ocenjeno na R=1, kar pomeni, da ena okužena oseba virus prenese na eno osebo, zaradi česar epidemija ne upada. 

Evropa se sooča s tretjim valom

Hkrati pri IJS opozarjajo, da raste število okužb z britansko različico virusa, ki je bolj kužna in bi lahko postala v Sloveniji dominantna že konec marca, kar bi pomenilo, da se lahko krivulje takrat znova obrnejo navzgor. Pri Sledilniku opozarjajo tudi na porast prisotnosti virusa v odpadnih vodah, ki so ga zaznali v Kopru in Mariboru, kar bi lahko pomenilo, da se bo število pozitivnih PCR testov na teh območjih v naslednjih dneh povečalo. Merjenje prisotnosti virusa v odpadnih vodah je namreč pomembno, saj povečanje virusa v okolju zazna v realnem času in ne z zamikom, kot pri številu pozitivnih testov in številu hospitaliziranih, ki prihaja z zamikom.

Krivulje novih okužb se vzpenjajo tudi v drugih evropskih državah - pri naših sosedih Hrvatih, v Italiji, Avstriji in na Madžarskem. Na Češkem, kjer so razmere alarmantne, se je število okužb v zadnjih dneh malo zmanjšalo in krivuljo epidemije obrnilo navdol.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • titty 14:49 15.marec 2021.

    Kaj obalno-kraška regija še meji na Furlanijo? Kaj goriška regija meji na Madžarsko?

  • ántihojsar 13:43 15.marec 2021.

    Najnovejše številke so pa tole, banda fašistična. https://www.facebook.com/100004333804923/videos/1836152566539186/

  • Ded2021 13:05 15.marec 2021.

    Število okuženih upada, a hkrati zaznavamo tudi rast." Podaljšnje policijske ure in prepoved zbiranja. In pa "Naslednjih 14 dni bo ključnih." Plešasti bo pa pridodal nekaj o udbovcih in komunistih. Znamo že vse na pamet.