Slovenija
4515 ogledov

Prodajalce in prodajalke bi lahko cepili v začetku aprila

Blagajna
Nekatere trgovine so bile v času korona krize zaprte skupaj kar sedem mesecev.

"Preteklo koronsko leto je gospodarstvo zaznamovalo s težkimi problemi, ki jih bomo reševali še kar nekaj časa, še posebej tiste gospodarske dejavnosti, ki so bile na osnovi koronskih odlokov zaprte, nekatere med njimi so še vedno prepovedane," je na današnji tiskovni konferenci opozorila predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah. "Med najdlje zaprtimi dejavnostmi je bila tudi neživilska trgovina, ki je bila skupaj zaprta za sedem mesecev."

Ljubljana Covid-19 Slovenija Velike spremembe v epidemioloških slikah regij

Upad prihodkov iz trgovine na drobno je bil po besedah Lahove v Sloveniji od vseh držav članic Evropske unije največji. "To pripisujem dejstvu, da smo bili najdlje zaprti, mnogo dlje kot v preostalih državah EU," je poudarila Lahova. "Enak rezultat beležimo tudi v mesecu januarju. V letu 2020 smo izgubili 11 tisoč delovnih mest, dodatnih 2600 delovnih mest pa še v januarju in februarju." 

"Interes za cepljenje je med prodajalci in prodajalkami izjemno velik. Težko pričakujemo trenutek, po napovedih naj bi bilo v začetku aprila, ko naj bi tudi pri prodajalcih in prodajalkah pričeli s cepljenjem."

Mariča Lah

Spremenile so se nakupovalne navade - število nakupov se je znižalo, povprečna vrednost nakupa pa je večja. Povečalo se je tudi nakupovanje preko spleta, in sicer od 40 do 600 odstotkov. "30 do 40 odstotkov nakupovalcev, ki so v tem letu pogosto nakupovali na spletu, naj bi tudi na spletu ostalo," je povedala Lahova. "Evropski podatki kažejo, da je v svetu ta odstotek še nekoliko višji - okoli 60 odstotkov spletnih nakupovalcev, ki je nakupovalo preko spleta, bo tam v prihodnosti tudi ostalo. Spletna prodaja je pomagala, a jo je le 1,5 odstotka od celotne prodaja. V Evropi je ta odstotek nekoliko višji in znaša okoli dva odstotka."

odprtje lokalov Slovenija V eni regiji bi lahko odprli lokale, v drugi bi jih morali zapreti

Dodala je, da so bili ukrepi, ki jih je sprejemala vlada, del konsenza med gospodarstvom in politiko oz. strokovno skupino, ki je za vlado pripravljala predloge. "Pri tem smo bili gospodarstveniki enkrat bolj drugič manj uspešni. Ukrepi so bili brez dvoma naravnani v pravo smer in pravočasno sprejeti," je povedala Lahova in dodala, da se v tem trenutku nahajajo pred točko, ko je treba poskrbeti za drugi kvartal leta. "Prvi kvartal letošnjega leta smo imeli z ukrepi dobro pokrit, določena negotovost se pojavlja za drugi kvartal. Določene dejavnosti so izven poslovanja, tudi določene trgovine v rdečih regijah."

Covid-19 na Hrvaškem Covid-19 Slovenija Novi podatki: To kažejo zadnje številke!

Želijo si predvsem podaljšanja dveh ukrepov, in sicer povračila fiksnih stroškov ter nadomestil plač za čakanje na delo, ki bi ga morala vlada glede na njihov predlog podaljšati do konca junija. Opozarjajo tudi na to, da določeni ukrepi postavljajo gospodarske subjekte v neenakopraven položaj, pri čemer je Lahova omenila predvsem nelojalno konkurenco, ko gre za trgovine manjše oz. večje od 400 kvadratnih metrov. "Sosednje države, kot je Avstrija, so na to temo že sprožile določene ustavnopravne postopke in bile pri tem uspešne," je opozorila Lahova in pojasnila, da so ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku predlagali nov ukrep za tiste dejavnosti, ki so še vedno zaprte. "Ukrep se nanaša na povračilo dela izgube prihodkov od prodaja za celotno koronsko obdobje, od marca lani do konca junija letos."

Covid-19 Covid-19 Svet Zdravniki za vrnitev strogih omejitev

Pojasnila je tudi, da je trgovinska zbornica organizirala testiranje za zaposlene v trgovini, pri čemer so na 14 testirnih mestih opravili skupaj 7000 testiranj za tiste prodajalce in prodajalke, ki se niso mogli umestiti v redna cepilna mesta. Računajo tudi, da bodo trgovke in trgovci prioritetno prišli na vrsto za cepljenje, s čimer bi zaščitili tako sebe kot potrošnike. "Interes za cepljenje je med prodajalci in prodajalkami izjemno velik," je poudarila Lahova. "Težko pričakujemo trenutek, po napovedih naj bi bilo v začetku aprila, ko naj bi tudi pri prodajalcih in prodajalkah pričeli s cepljenjem". 

dezurni@zurnal24.si


 

Komentarjev 6
  • rd2dmk2 22:44 15.marec 2021.

    gospa iz zbornice, k nikoli ni stala za pultom in blagajno nasproti okuženim in bolnim strankam za gripo, sifilisom, psoriazo, hepatitisom, in še čem, pa danes poje kako bi se morale te trgovke cepit.naj se gre sama cepit , če ...prikaži večče ji paše.. sigurno pa ni k njej prišlo tisoč trgovk , ki delajo za blagajno in jo podilo na cepljenje.

  • Mesija_se_vraca 15:55 15.marec 2021.

    Cepili boste ovce, kot vse do sedaj, svobodno misleče in trezne, pa zagotovo ne.

  • ántihojsar 13:46 15.marec 2021.

    Bomo vas mi cepili, gestapo nacistični. Kri boste scali, samo poskušajte narediti kaj žalega in na silo. https://www.facebook.com/100004333804923/videos/1836152566539186/