Svet
772 ogledov

Zdravniki za vrnitev strogih omejitev

Covid-19 Epa
Zdravniki intenzivne nege v Nemčiji so posvarili, da mora država nemudoma ponovno uvesti stroge protikoronske omejitve, če se želi izogniti nevarnemu tretjemu valu epidemije.

"Glede na trenutno dostopne podatke in širjenje britanske različice bi močno priporočili zaprtje javnega življenja, da bi se izognili tretjemu valu," je danes za radio RBB dejal Christian Karagiannidis iz nemškega združenja za intenzivno in urgentno medicino (DIVI).

"Od tega, da ostanemo odprti naslednji teden ali dva, ne bomo dosti pridobili, ker nas bo to hitro pripeljalo na visoko raven in znova znižati številke bo dvakrat težje," je dodal Karagiannidis, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Združenje DIVI med drugim sledi kapacitetam na intenzivnih enotah nemških bolnišnic in zadnji podatki kažejo, da je trenutno na intenzivni negi skoraj 2800 ljudi. Kot svari Karagiannidis, bi se številke lahko hitro povzpele na 5000 ali 6000, če deželne vlade ne bodo uvedle ostrejših ukrepov.

Zaskrbljujoče napovedi za začetek aprila

Nemške zdravstvene oblasti sicer že več dni svarijo pred posledicami tretjega vala epidemije, povezanega s širjenjem britanske različice. Inštitut Roberta Kocha je tako posvaril, da se državi v prvem tednu aprila obeta večje število primerov okužbe kot okrog božiča, tretji val pa da se je že začel.

Incidenca okužb na 100.000 prebivalcev v sedmih dneh, ki prav tako narašča, bi tako lahko dosegla vrednost 350, medtem ko denimo danes znaša približno 83.

V državi ostajajo v veljavi precejšnje omejitve. Več mesecev so tako že zaprti bari in restavracije, kulturne in športne ustanove ter nenujne trgovine. So pa se konec februarja odprli šole in vrtci in oblasti so nekoliko sprostile omejitve glede stikov med ljudmi.

Kanclerka Angela Merkel in voditelji zveznih dežel bodo o morebitnem zaostrovanju ukrepov znova odločali čez teden dni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.