Svet
913 ogledov

Nemci ustavili cepljenje, Italijani ocenjujejo, da je varno

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Profimedia
Iz različnih držav sveta še naprej prihajajo različni odzivi na cepljenje s cepivom proizvajalca AstraZeneca.

Direktor italijanske agencije za zdravila (Aifa) Giorgio Palu je danes ocenil, da je to cepivo varno. Palu je v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica dejal, da bodo z bolj množičnim cepljenjem zabeležili tudi več nezaželenih stranskih učinkov.

Na Siciliji je Aifa minuli teden zaustavila cepljenje s serijo cepiva Astrazenece, potem ko je dan po cepljenju umrl vojak. V italijanski deželi Piemont pa so ob koncu tedna za nekaj ur zaustavili cepljenje s tem cepivom. Pristojni v deželi so kasneje sporočili, da so ustavili uporabo serije cepiva, s katero so cepili učitelja, ki je umrl dan po cepljenju.

Palu je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil, da je Siciliji namenjenih 500.000 odmerkov, od tega jih je 250.000 že prispelo v Italijo, pri 170.000 odmerkih pa ni bilo nobenih neželenih stranskih učinkov.

Cepivu Astrazenece še naprej zaupajo tudi na italijanskem ministrstvu za zdravje. Strokovnjak ministrstva Franco Locatelli je za današnji časnik Corriere della Sera dejal, da Astrazeneca prispeva k zaščiti pred epidemijo ter da ne bi smeli prehitro sklepati o vzročni povezavi. Milijoni so v Evropi prejeli to cepivo in niso imeli nobenih težav, je poudaril Locatelli.

Raziskava, ki so jo med 9. decembrom in 28. februarjem opravili v Združenem kraljestvu in v kateri so primerjali cepivi Pfizer/BioNTech in AstraZeneca, se je osredotočila na stranske učinke, ki so jih zaznali po cepljenju z omenjenima cepivoma. Velika večina tistih, ki so poročali o stranskih učinkih, je navajala bolečino na mestu vboda, simptome podobne gripi, glavobol, utrujenost, slabost, vročino, vrtoglavico ipd. Gre za simptome, ki so posledica odziva imunskega sistema na cepljenje in do katerih lahko pride pri vseh cepljenjih. Večina omenjenih simptomov izzveni v dnevu ali dveh. Ko gre za resne stranske učinke, je raziskava pokazala, da se ti pri obeh cepivih pojavljajo podobno pogosto.

Nemčija preventivno zaustavila cepljenje

Državam, ki so začasno ustavile cepljenje s cepivom AstraZenecem se je pridružila Nemčija. Nemško ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so se za to odločili preventivno. Opozorili so na priporočilo inštituta za cepiva Paula Ehrlicha, da so potrebne dodatne raziskave cepiva AstraZenece. Dodali so, da bo Evropska agencija za zdravila (Ema) nato odločila, ali in kako bodo nove ugotovitve vplivale na odobritev cepiva.

Več evropskih držav, med njimi Irska in Nizozemska, so začasno ustavile cepljenje s cepivom AstraZenece, ko so se pojavile skrbi glede morebitnega nastanka krvnih strdkov kot posledici cepljenja. Kot je sporočil nizozemski zdravstveni minister Hugo de Jonge, so se za ta ukrep odločili po poročilih iz Danske in Norveške o morebitnih resnih stranskih učinkih. Ukrep bo na Nizozemskem veljal do 29. marca.

Svetovna zdravstvena organizacija je države pozvala, naj ne ustavljajo cepljenja. "Do danes ni nobenih dokazov, da so primeri povezani s cepljenjem. Pomembno je, da se cepljenje nadaljuje," je dejal tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier. Poudaril je, da je pomembno, da se s cepljenjem nadaljuje, saj rešuje življenja. Do zdaj je pandemij zahtevala že več kot 2,7 milijona življenj.  

Za začasno zadržanje začetka cepljenja se je odločila tudi Indonezija. Tamkajšnje oblasti želijo namreč počakati na ugotovitve revizije, ki jo je zaradi ugibanj o morebitnem nastanku krvnih strdkov kot posledici cepljenja s tem cepivom sprožila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Po vsej EU in Združenem kraljestvu je bilo med cepljenimi zaznanih 15 primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije, cepljenih je bilo več kot 17 milijonov ljudi.

Koristi pretehtajo tveganja

Svetovna zdravstvena organizacija zagotavlja, da med cepivom in povečanim tveganjem za razvoj krvnih strdkov ni povezave. Tudi Ema, ki izvaja pregled posameznih pojavov krvnih strdkov, pravi, da koristi cepiva še naprej pretehtajo tveganja. AstraZeneca je sporočila, da ni dokazov o povečanem tveganju za razvoj krvnih strdkov po cepljenju z njihovim cepivom.

"Zavedati se moramo, da se neželeni učinki pojavljajo pri vseh cepivih, med sabo se nekoliko razlikujejo, po podatkih NIJZ so ti v vseh treh skupinah približno podobni, v večini so pričakovani," je povedala vodja svetovalne skupine Mateja Logar. V Sloveniji ne opažajo povečane prijave hudih neželenih učinkov pri nobene izmed cepiv. "Nekateri redki neželeni učinki se v registracijskih študijah ne zaznajo, ker je v njih število udeležencev omejeno. Če se nekaj pojavi pri enem od milijon odmerkov, lahko to zaznamo šele takrat, ko je dovolj oseb prejelo cepivo," je dejala. 

"Tromboembolični dogodki nastajajo vsakodnevno pri ljudeh, po trenutno prijavljenih podatkih ne kaže, da bi bila pojavnost po cepljenju večja. Evropska agencija za zdravila in Svetovna zdravstvena organizacija ocenjujeta, da je korist od cepljenja je bistveno večja kot je verjetno, da pride do resnega neželenega učinka," je še izpostavila.

Na ministrstvu za zdravje so povedali, da vse domnevno resne neželene učinke pri nas obravnava strokovna tričlanska komisija, ki deluje v okviru ministrstva za zdravje. Več o tem, kako poteka postopek, preberite v članku Tako na ministrstvu obravnavajo stranske učinke po cepljenju

Somalija prejela cepivo v kritičnem času

Somalija je danes prejela prvo pošiljko 300.000 odmerkov cepiva proti koronavirusu proizvajalca AstraZeneca. Nameravajo ga uporabiti za cepljenje najbolj ranljivih skupin prebivalcev. Somalija je v zadnjem mesecu zabeležila 77-odstotno povišanje števila okužb z novim koronavirusom, medtem ko se je število umrlih podvojilo. Število okuženih se je tako povzpelo na 9190, število smrtnih žrtev pa na 367.

Cepivo proizvajalca AstraZeneca je bilo v Somaliji pridobljeno s pomočjo mednarodne pobude Covax, ki si prizadeva olajšati dostop do cepiv za revnejše države sveta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • mph 18:36 15.marec 2021.

    Sem za cepljenje, pri tem cepivu pa kot na splošno pri Angležih (seveda so izjeme), nekaj smrdi. Pa kar pomnim je imela AstraZeneca že afere v preteklosti. Tudi je total abnormalno, da imajo ljudje po 39 temperature, komaj se premikajo, ...prikaži več vrtoglavice, glavobole, ... poznam dovolj tudi dovolj primerov iz prve ali druge roke, npr.učiteljev, ki so že bili cepljeni, da res nekateri nimajo nič posebnega, preveč pa je takih, ki imajo hudo reakcijo. Vsa ostala skupaj cepiva verjetno ne toliko.

  • Toma 18:25 15.marec 2021.

    Za Slovence je dobro le najslabše cepivo. Raje zaupam 3M!

  • Avatar Leon
    Leon 18:21 15.marec 2021.

    Najprej naj se cepijo tisti ,ki prepričujejo druge osebe.