Gasilci imajo veliko dela

Foto: arhiv PU Novo mesto
Foto: arhiv PU Novo mesto
V zadnjih dneh se je povečalo število travniških požarov. Policija opozarja na previdnost.
Oglej si celoten članek

Samo danes uprava za zaščito in reševanje poroča o več kot petih požarih v naravi. Med zadnjimi so bili aktivirani gasilci iz Dola pri Ljubljani, saj je med Vidmom in Dolom pri Ljubljani zagorela lovska opazovalnica. Suha trava je zagorela v Mrzlavi vasi, pri Predjami, ob železniški progi Verd–Logatec, v Novem mestu, v naselju Trata na Kočevskem in v Podžagi v Občini Velike Lašče.

Ogrozili tudi okolico

Novomeški policisti so v zadnjih dneh najpogosteje obravnavali primere, ko so občani čistili travniške površine ter požigali podrast in grmičevje, ogenj pa se je zaradi vetra razširil in v nekaj primerih ogrožal okolico.

Policija opozarja, da je ob takih opravilih treba:

  • urediti kurišče, ki mora biti obdano z negorljivim materialom, prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi; kurišče mora biti od gozda oddaljeno vsaj 50 metrov, od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi, pa vsaj 100 metrov;

  • zavarovati in nadzorovati kurišče ves čas kurjenja;

  • po končanem kurjenju pogasiti ogenj in žerjavico ter pokriti kurišče z negorljivim materialom;

  • ob povprečni hitrosti vetra, večji od šest metrov na sekundo, ali ob sunkih vetra, močnejših od deset metrov na sekundo, prenehati kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj;

  • pri kurjenju, sežiganju ali uporabi odprtega ognja v naravnem okolju se ne smejo uporabljati gorljive tekočine ali materiali, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline oziroma so kako drugače škodljivi za okolje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.