Slovenija > Črna kronika
4 ogledov

Gasilci imajo veliko dela

pozar narava arhiv PU Novo mesto
V zadnjih dneh se je povečalo število travniških požarov. Policija opozarja na previdnost.

Samo danes uprava za zaščito in reševanje poroča o več kot petih požarih v naravi. Med zadnjimi so bili aktivirani gasilci iz Dola pri Ljubljani, saj je med Vidmom in Dolom pri Ljubljani zagorela lovska opazovalnica. Suha trava je zagorela v Mrzlavi vasi, pri Predjami, ob železniški progi Verd–Logatec, v Novem mestu, v naselju Trata na Kočevskem in v Podžagi v Občini Velike Lašče.

Ogrozili tudi okolico

Novomeški policisti so v zadnjih dneh najpogosteje obravnavali primere, ko so občani čistili travniške površine ter požigali podrast in grmičevje, ogenj pa se je zaradi vetra razširil in v nekaj primerih ogrožal okolico.

Policija opozarja, da je ob takih opravilih treba:

  • urediti kurišče, ki mora biti obdano z negorljivim materialom, prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi; kurišče mora biti od gozda oddaljeno vsaj 50 metrov, od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi, pa vsaj 100 metrov;

  • zavarovati in nadzorovati kurišče ves čas kurjenja;

  • po končanem kurjenju pogasiti ogenj in žerjavico ter pokriti kurišče z negorljivim materialom;

  • ob povprečni hitrosti vetra, večji od šest metrov na sekundo, ali ob sunkih vetra, močnejših od deset metrov na sekundo, prenehati kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj;

  • pri kurjenju, sežiganju ali uporabi odprtega ognja v naravnem okolju se ne smejo uporabljati gorljive tekočine ali materiali, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline oziroma so kako drugače škodljivi za okolje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.