Gasilci odkrili alge, ne nafte

Foto: Žurnal24 Zakaj se je zgodila nesreča, še ni znano. (Foto: Anže Petkovšek)
Nesreča. Obrežje, kamor je v nesreči padla lokomotiva, so sanirali.
Oglej si celoten članek

Madeži, ki so se pojavili na obrežju Save, so odmrle alge in ne ostanki nafte po nesreči lokomotive, je povedal Marko Tancar iz Slovenskih železnic (SŽ). Lokacijo so po njegovih besedah v petek preverili gasilci Gasilske brigade Ljubljana.

Da gre za ostanke goriva, kljub ugotovitvam SŽ še vedno trdi Karel Lipič, predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije. Ta bo rezultate vzorcev z obrežja dobil čez približno tri dni. Po njegovem mnenju gre vsekakor lahko tudi za alge, vendar so bili madeži, ki jih je našel, mastni in z značilnim vonjem nafte. "Poleg tega so oljni madeži ponekod plavali na gladini vode," je dejal in dodal, da je pristojnim pripravljen dokazati, da gre na obrežju Save za gorivo.

Za sanacijo 30 tisoč evrov
Sanacijo območja, kjer se je iztirila dizelska lokomotiva z vagoni, so SŽ zaključile včeraj. Podjetje Hidrotehnik je odstranilo z gorivom onesnaženo zemljo in jo odpeljalo na deponijo nevarnih odpadkov. "Nadomestili so jo z drugo zemljo, nabrežje pa utrdili, tako da je vzpostavljeno prvotno stanje," je razložil Tancar. Stroški del bodo okoli 30 tisoč evrov, vzroka za nesrečo pa za zdaj še niso odkrili.

Spomnimo, po iztirjenju je v reko Ljubljanico izteklo okoli tisoč litrov goriva. Skupaj z ekološko sanacijo bodo imele SŽ okoli pol milijona evrov škode.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.