Slovenija
22 ogledov

Gasilci odkrili alge, ne nafte

Zakaj se je zgodila nesreča, še ni znano. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Nesreča. Obrežje, kamor je v nesreči padla lokomotiva, so sanirali.

Madeži, ki so se pojavili na obrežju Save, so odmrle alge in ne ostanki nafte po nesreči lokomotive, je povedal Marko Tancar iz Slovenskih železnic (SŽ). Lokacijo so po njegovih besedah v petek preverili gasilci Gasilske brigade Ljubljana.

Da gre za ostanke goriva, kljub ugotovitvam SŽ še vedno trdi Karel Lipič, predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije. Ta bo rezultate vzorcev z obrežja dobil čez približno tri dni. Po njegovem mnenju gre vsekakor lahko tudi za alge, vendar so bili madeži, ki jih je našel, mastni in z značilnim vonjem nafte. "Poleg tega so oljni madeži ponekod plavali na gladini vode," je dejal in dodal, da je pristojnim pripravljen dokazati, da gre na obrežju Save za gorivo.

Za sanacijo 30 tisoč evrov
Sanacijo območja, kjer se je iztirila dizelska lokomotiva z vagoni, so SŽ zaključile včeraj. Podjetje Hidrotehnik je odstranilo z gorivom onesnaženo zemljo in jo odpeljalo na deponijo nevarnih odpadkov. "Nadomestili so jo z drugo zemljo, nabrežje pa utrdili, tako da je vzpostavljeno prvotno stanje," je razložil Tancar. Stroški del bodo okoli 30 tisoč evrov, vzroka za nesrečo pa za zdaj še niso odkrili.

Spomnimo, po iztirjenju je v reko Ljubljanico izteklo okoli tisoč litrov goriva. Skupaj z ekološko sanacijo bodo imele SŽ okoli pol milijona evrov škode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.