Gel za spidermane

Foto: Žurnal24 Gel ob udarcu otrdi in zadrži energijo, ki bi sicer škodovala človeku.
Vojakom v prvih bojnih črtah bo morda prav kmalu lažje in mehkeje pri srcu, saj naj bi jih pred izstrelki sovražnika varoval poseben gel.
Oglej si celoten članek

Britanska vojska je pokazala veliko navdušenja nad uporabo posebnega gela, ki je sposoben zadržati visoko kinetično energijo. Gel z imenom d30 na videz sestavljajo povsem običajne gibljive molekule. V primeru nenadnega udarca pa se molekule združijo in otrdijo, tako da so sposobne zadržati velikanske pritiske. Ko ti popustijo, molekule spet postanejo gibljive.

Gel sicer že uporabljajo nekateri proizvajalci smučarskih rokavic, posebnih čevljev ali jahalne opreme.

Adijo, Robocop!
Če bo vojska začela uporabljati gel, bo lahko z njim nadomestila okorne in težke jopiče, ki so zdaj namenjeni varovanju vojakov. Gel bi prišili ali nanesli na mesta, kjer so vojaki življenjsko ranljivi, recimo na čelade. Izračuni kažejo, da bi novost izničila vsaj polovico kinetične enregije izstrelkov in šrapnelov, s tem pa bi rešili veliko življenj.

Izumitelj gela Richard Palmer je dosedanje tehnike varovanja primerjal na slikovit način. To je kot primerjati okornega Robocopa z gibljivim Spidermanom, je dejal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.