Slovenija
2 ogledov

Gel za spidermane

Gel ob udarcu otrdi in zadrži energijo, ki bi sicer škodovala človeku. Žurnal24 main
Vojakom v prvih bojnih črtah bo morda prav kmalu lažje in mehkeje pri srcu, saj naj bi jih pred izstrelki sovražnika varoval poseben gel.

Britanska vojska je pokazala veliko navdušenja nad uporabo posebnega gela, ki je sposoben zadržati visoko kinetično energijo. Gel z imenom d30 na videz sestavljajo povsem običajne gibljive molekule. V primeru nenadnega udarca pa se molekule združijo in otrdijo, tako da so sposobne zadržati velikanske pritiske. Ko ti popustijo, molekule spet postanejo gibljive.

Gel sicer že uporabljajo nekateri proizvajalci smučarskih rokavic, posebnih čevljev ali jahalne opreme.

Adijo, Robocop!
Če bo vojska začela uporabljati gel, bo lahko z njim nadomestila okorne in težke jopiče, ki so zdaj namenjeni varovanju vojakov. Gel bi prišili ali nanesli na mesta, kjer so vojaki življenjsko ranljivi, recimo na čelade. Izračuni kažejo, da bi novost izničila vsaj polovico kinetične enregije izstrelkov in šrapnelov, s tem pa bi rešili veliko življenj.

Izumitelj gela Richard Palmer je dosedanje tehnike varovanja primerjal na slikovit način. To je kot primerjati okornega Robocopa z gibljivim Spidermanom, je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.