Genom dojenčku rešil življenje

Foto: Žurnal24 S pomočjo genske analize so britanski znanstveniki, v sodelovanju s turškimi, do
Britanski znanstveniki so skupaj s turškimi rešili življenje nekemu dojenčku tako, da so s pomočjo njegovega genoma odkrili vzrok bolezni.
Oglej si celoten članek

Turški zdravniki so se več dni borili za dečkovo življenje in pri tem postavili diagnozo, ki se je kasneje izkazala na napačno.

Richard Lifton iz medicinske univerze Yale, ki je koordiniral raziskavo z ekipo v Bejrutu in v Turčiji je dejal: ˝Zdravniki dojenčka so poslali krvni vzorec - sumili so, da ima pet mesecev star otrok genetsko okvaro, ki škodi ledvicam.˝

˝Da bi ugotovili, kateri gen povzroča okvare, smo uporabili novo metodo, s pomočjo katere lahko pogledamo vse gene in genome hkrati.

Odkrili smo gen, ki ima mutacije v obeh kopijah in ki dojenčku ne omogoča absorbcijo vode ali elektrolitov skozi njegov prebavnik trak. To smo sporočili turškim zdravnikom, ki so lahko začeli s pravilnim zdravljenjem,˝ je še dejal Lifton.

˝Ta primer kaže, kako smo prišli do točke, kako lahko z geni natančno odkrijemo redko bolezen,˝ je dejal profesor na inštitutu za genomske in medicinske raziskave Chris Ponting.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.