Gibanica je samo slovenska

Foto: Žurnal24 (Foto: Dpzpd)
Evropska komisija je prekmursko gibanico uvrstila med evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti. Zaščitena sta receptura in tradicionalni način priprave.
Oglej si celoten članek

Prekmurska gibanica se tako pridružuje že dvema zaščitenima slovenskima proizvodoma na evropski ravni.

Poleg že omenjenih idrijskih žlikrofov je zaščiteno tudi ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, ki pa je registrirano kot zaščitena označba porekla.

Registracija proizvoda pri Evropski komisiji pomeni, da je ime proizvoda na celotnem območju EU zaščiteno pred ponaredbami, zlorabami, posnemanjem in drugimi praksami, ki potrošnika lahko zavajajo glede resničnega porekla proizvoda.

V Uradnem listu EU so bile do zdaj objavljene tudi že vloge za zaščiteno geografsko označbo štajerskega prekmurskega bučnega olja, kraškega pršuta in prleške tünke ter za zaščito belokranjske pogače z oznako zajamčene tradicionalne posebnosti, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, kjer v marcu pričakujejo še uradno registracijo belokranjske pogače.

Na ravni EU obstajajo tri različne oznake za zaščito kmetijskih pridelkov in živil. Poleg označbe zajamčena tradicionalna posebnost sta to še označba porekla in geografska označba.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.