Slovenija
28 ogledov

Gibanica je samo slovenska

(Foto: Dpzpd) Žurnal24 main
Evropska komisija je prekmursko gibanico uvrstila med evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti. Zaščitena sta receptura in tradicionalni način priprave.

Prekmurska gibanica se tako pridružuje že dvema zaščitenima slovenskima proizvodoma na evropski ravni.

Poleg že omenjenih idrijskih žlikrofov je zaščiteno tudi ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, ki pa je registrirano kot zaščitena označba porekla.

Registracija proizvoda pri Evropski komisiji pomeni, da je ime proizvoda na celotnem območju EU zaščiteno pred ponaredbami, zlorabami, posnemanjem in drugimi praksami, ki potrošnika lahko zavajajo glede resničnega porekla proizvoda.

V Uradnem listu EU so bile do zdaj objavljene tudi že vloge za zaščiteno geografsko označbo štajerskega prekmurskega bučnega olja, kraškega pršuta in prleške tünke ter za zaščito belokranjske pogače z oznako zajamčene tradicionalne posebnosti, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, kjer v marcu pričakujejo še uradno registracijo belokranjske pogače.

Na ravni EU obstajajo tri različne oznake za zaščito kmetijskih pridelkov in živil. Poleg označbe zajamčena tradicionalna posebnost sta to še označba porekla in geografska označba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.