Goldman Sachs skrbi okrevanje rasti

Foto: Žurnal24 O'Neill je bil prvi, ki je države BRIC prepoznal kot bodoče motorje svetovne gos
Vodilni ekonomist investicijske banke Goldman Sachs (GS) Jim O'Neill svari pred gospodarskim ohlajanjem Kitajske in slabimi obeti za ZDA in posledicami, ki bi jih to imelo za svet.
Oglej si celoten članek

O'Neill, vodja globalnih ekonomskih raziskav v GS, je izrazil skrb nad stopnjo gospodarske rasti na Kitajskem in morebitnimi posledicami za svet, piše Daily Telegraph. „Če se motimo o ocenah gospodarske rasti na Kitajskem, še posebej če bodo naše ocene močno zgrešile dejansko stanje, potem bo svet postal velik izziv za vse, še posebej tiste, ki so zategnili pasove,“ je dejal.

Vse več dokazov kaže na to, da se kitajska rast upočasnjuje,“ meni O'Neill, ki je svoje napovedi podal le nekaj dni po tem, ko je GS znižal oceno o rasti kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP) z 11,4 na 10,1 odstotka.

Kitajska se namreč trenutno spopada s težavno nalogo ohlajanja rasti gospodarstva, ne da bi to udarilo po šibki svetovni gospodarski rasti. Ob tem pa je O'Neill opozoril še na slabe obete rasti BDP v ZDA ter možnost deflacije. Po njegovi oceni ZDA še vedno težijo težave prenapihnjenega nepremičninskega trga ter zadržanost ameriških potrošnikov. „V zadnjem času je zaskrbljujoče tudi to, da so se kazalci nepremičninskega trga ponovno močno poslabšali,“ je dodal in opozoril na nevarnost, da bi preveč članic skupine G20 naenkrat začelo z varčevalnimi ukrepi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.