Slovenija
25 ogledov

Goldman Sachs skrbi okrevanje rasti

O'Neill je bil prvi, ki je države BRIC prepoznal kot bodoče motorje svetovne gos Žurnal24 main
Vodilni ekonomist investicijske banke Goldman Sachs (GS) Jim O'Neill svari pred gospodarskim ohlajanjem Kitajske in slabimi obeti za ZDA in posledicami, ki bi jih to imelo za svet.

O'Neill, vodja globalnih ekonomskih raziskav v GS, je izrazil skrb nad stopnjo gospodarske rasti na Kitajskem in morebitnimi posledicami za svet, piše Daily Telegraph. „Če se motimo o ocenah gospodarske rasti na Kitajskem, še posebej če bodo naše ocene močno zgrešile dejansko stanje, potem bo svet postal velik izziv za vse, še posebej tiste, ki so zategnili pasove,“ je dejal.

Vse več dokazov kaže na to, da se kitajska rast upočasnjuje,“ meni O'Neill, ki je svoje napovedi podal le nekaj dni po tem, ko je GS znižal oceno o rasti kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP) z 11,4 na 10,1 odstotka.

Kitajska se namreč trenutno spopada s težavno nalogo ohlajanja rasti gospodarstva, ne da bi to udarilo po šibki svetovni gospodarski rasti. Ob tem pa je O'Neill opozoril še na slabe obete rasti BDP v ZDA ter možnost deflacije. Po njegovi oceni ZDA še vedno težijo težave prenapihnjenega nepremičninskega trga ter zadržanost ameriških potrošnikov. „V zadnjem času je zaskrbljujoče tudi to, da so se kazalci nepremičninskega trga ponovno močno poslabšali,“ je dodal in opozoril na nevarnost, da bi preveč članic skupine G20 naenkrat začelo z varčevalnimi ukrepi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.