Googlu zaradi kršenja zasebnosti 22,5 mio $ kazni

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ameriški spletni velikan Google bo zaradi kršenja obljube o spoštovanju zasebnosti uporabnikov Applovega Safarija plačal 22,5 milijona evrov kazni. Kazen mu je, potem ko je pristal na poravnavo, naložila Zvezna komisija za trgovino (FTC).
Oglej si celoten članek

Kazen je najvišja, kar jih je FTC doslej izrekla za kršenje dogovorov, h katerim se je zavezala neka družba, vendar pa se ne nanaša na zbiranje podatkov, temveč izkrivljanje dejstev.

Kršil lastne zaveze

Spletni velikan je oktobra lani s FTS podpisal 20-letni dogovor, s katerim se je med drugim zavezal, da uporabnikov, ko gre za ravnanje, ki se tiče zasebnosti, ne bo zavajal. Obljubil je, da pri uporabnikih Safarija ne bo uporabljal piškotkov za sledenje ali jim dostavljal ciljnih oglasov, a se tega nato ni držal, so pojasnili v zvezni komisiji.

Google je uporabnikom Safarija zatrjeval, da jim za zaščito pred sledenjem ni treba storiti ničesar. In prav nasprotovanje med izjavami in dejanji Googla je bila glavna točka preiskave.

Preiskavo sprožili po prijavi

FTC je preiskavo zoper Google sprožil šest mesecev po tem, ko je raziskovalec na Stanford University razkril, da družba ne upošteva Safarijevih varovalk, ki naj bi tretjim strankam preprečile spremljanje spletnih aktivnosti posameznega uporabnika brez njegovega soglasja.

Ko je bila Googlova manipulacija prijavljena, je spletna družba vsiljivo ravnanje nemudoma opustila.

Četudi so pristali na poravnavo, pa v Googlu vse očitke o kršenju lastnih zavez zanikajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.