Slovenija
10 ogledov

Googlu zaradi kršenja zasebnosti 22,5 mio $ kazni

Google Reuters
Ameriški spletni velikan Google bo zaradi kršenja obljube o spoštovanju zasebnosti uporabnikov Applovega Safarija plačal 22,5 milijona evrov kazni. Kazen mu je, potem ko je pristal na poravnavo, naložila Zvezna komisija za trgovino (FTC).

Kazen je najvišja, kar jih je FTC doslej izrekla za kršenje dogovorov, h katerim se je zavezala neka družba, vendar pa se ne nanaša na zbiranje podatkov, temveč izkrivljanje dejstev.

Kršil lastne zaveze

Spletni velikan je oktobra lani s FTS podpisal 20-letni dogovor, s katerim se je med drugim zavezal, da uporabnikov, ko gre za ravnanje, ki se tiče zasebnosti, ne bo zavajal. Obljubil je, da pri uporabnikih Safarija ne bo uporabljal piškotkov za sledenje ali jim dostavljal ciljnih oglasov, a se tega nato ni držal, so pojasnili v zvezni komisiji.

Google je uporabnikom Safarija zatrjeval, da jim za zaščito pred sledenjem ni treba storiti ničesar. In prav nasprotovanje med izjavami in dejanji Googla je bila glavna točka preiskave.

Preiskavo sprožili po prijavi

FTC je preiskavo zoper Google sprožil šest mesecev po tem, ko je raziskovalec na Stanford University razkril, da družba ne upošteva Safarijevih varovalk, ki naj bi tretjim strankam preprečile spremljanje spletnih aktivnosti posameznega uporabnika brez njegovega soglasja.

Ko je bila Googlova manipulacija prijavljena, je spletna družba vsiljivo ravnanje nemudoma opustila.

Četudi so pristali na poravnavo, pa v Googlu vse očitke o kršenju lastnih zavez zanikajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.