Gorenak: pri menjavi Gorška spoštovati zakone

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Novi notranji minister Vinko Gorenak se je na spletni strani odzval na vprašanja, ali bo zamenjal generalnega direktorja policije Janka Gorška.
Oglej si celoten članek

Nikomur v javni in državni upravi delovno mesto ne more in ne sme biti zagotovljeno do upokojitve, je pa treba pri vseh morebitnih zamenjavah spoštovati splošna in posebna določila zakonov. je na svoji spletni strani zapisal notranji minister Vinko Gorenak.

Gorenak ob tem pojasnjuje, da bo vlada delovna razmerja v državni in javni upravi naredila zakonsko primerljiva s tistimi v gospodarstvu, saj ne pristaja na logiko, "da je v zadnjih letih skoraj 50.000 ljudi v gospodarstvu izgubilo delo, v državni oziroma javni upravi pa je bilo na novo zaposlenih 7.000 novih ljudi". To namreč ni ne vzdržno, ne pošteno, ugotavlja.

Nova merila bodo, kot pravi, veljala tudi "za vse zaposlene v ministrstvu za notranje zadeve in v policiji - tudi za generalnega direktorja policije". A ob tem dodaja, da je treba "za vse spoštovati splošna in posebna določila zakonov". Zapisal je še, da se je za takšno pojasnilo odločil, ker je dobil veliko vprašanj, ali bo zamenjal Gorška.

Imenovala ga je Kresalova

Zakon o policiji glede predčasne razrešitve generalnega direktorja policije določa, da slednjega razreši vlada na predlog ministra za notranje zadeve, in sicer če to zahteva sam; če trajno izgubi delovne zmožnosti za opravljanje funkcije; če je bil pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, ali če je bil obsojen na nepogojno kazen zapora v trajanju več kot tri mesece; ter če krši dolžnosti generalnega direktorja policije ali s svojim ravnanjem ali opustitvijo dolžnega nadzora huje škoduje ugledu, zakonitosti delovanja in operativni avtonomnosti policije.

V primeru, da generalni direktor policije krši svoje dolžnosti ali škoduje ugledu policije, mora minister, preden poda predlog za njegovo razrešitev, pridobiti mnenje posebne strokovne komisije, ki se mora z razrešitvijo strinjati. Komisijo sestavljajo predsednik uradniškega sveta; predstavnik državnotožilskega sveta ter priznani neodvisni strokovnjak s področja dela varnostnih organov, prava ali varstva človekovih pravic, ki ga za vsak primer posebej imenuje predsednik republike.

Janka Gorška je na mesto generalnega direktorja policije imenovala vlada Boruta Pahorja na predlog takratne notranje ministrice Katarine Kresal, in sicer potem ko je bil na predlog Kresalove spremenjen zakon o policiji, tako da za imenovanje direktorja ni bil več obvezen javni razpis. Mora pa njegovo imenovanje "odobriti" že omenjena posebna strokovna komisija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 13:32 12. Februar 2012.

    Pravi napad na policijo se je zgodil v času naveze Drnovšek-Rop, ko so zaradi politično mafijskih interesov upokojili cvet 700 …

  • 12:50 12. Februar 2012.

    Nastavila ga je Kresalova(ena najbolj nesposobnih ministric in ministrov v zgodovini samostojne Slovenije). To pove vse! Spomnimo se samo afere …

  • 12:48 12. Februar 2012.

    Mislim, da je res, da so tako Pahor, še bolj LDS, uničevali Policijo. Enako je to počel prej Mate s …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.