Gorenjke najbolj diskriminirane

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Obeležujemo mednarodni dan žensk, ob katerem se vsako leto spomnimo dosežkov žensk, pa tudi razlik med spoloma.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji imajo ženske v povprečju slabše plače kot moški, višjo stopnjo brezposelnosti, a višjo izobrazbo. Ministrica Anja Kopač Mrak je v poslanici ugotavlja, da še danes z lahkotnostjo sprejemamo t. i. argumente naravne delitve dela.

V letu 2013 je povprečna mesečna bruto plača žensk dosegla 94,6 odstotka plače moških. Gledano po regijah so se povprečne bruto plače moških in žensk v letu 2013 najmanj razlikovale v jugovzhodni Sloveniji, največ pa v gorenjski statistični regiji.

Pod pragom revščine 157 tisoč žensk

Tradicionalno je skrb za bolnega otroka prepuščena ženskam. Ženske so tudi bolj izpostavljene tveganju revščine. V letu 2013 je bila stopnja tveganja revščine med ženskami 15,4-odstotna, med moškimi v Sloveniji pa 13,5-odstotna. Pod pragom tveganja revščine je v letu 2013 po statističnih podatkih živelo 157.000 žensk in 134.00 moških.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak v poslanici ob dnevu žena poudarila, da je bilo na področju pravic žensk in enakosti spolov v zadnjih desetletjih narejenega ogromno, vendar ne dovolj. "Past, v katero se lahko ujamemo zdaj, je spanje na lovorikah doseženega. In to nam ne bi prineslo napredka, lahko nas celo vrne v obdobje, ko danes samoumevne pravice, še niso bile niti umevne, kaj šele samoumevno.“ Enakost spolov je po njenem mnenju pomembno načelo demokracije, ki je zapisano tudi v ustavi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:32 8. Marec 2015.

    Največ pa v Gorenjski regiji, kjer pa imajo verjetno ženske še vedno večje plače kot 75% slovenk....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.