Slovenija
24 ogledov

Gorenjke najbolj diskriminirane

mati mama kuhanje otrok skrb Shutterstock
Obeležujemo mednarodni dan žensk, ob katerem se vsako leto spomnimo dosežkov žensk, pa tudi razlik med spoloma.

V Sloveniji imajo ženske v povprečju slabše plače kot moški, višjo stopnjo brezposelnosti, a višjo izobrazbo. Ministrica Anja Kopač Mrak je v poslanici ugotavlja, da še danes z lahkotnostjo sprejemamo t. i. argumente naravne delitve dela.

V letu 2013 je povprečna mesečna bruto plača žensk dosegla 94,6 odstotka plače moških. Gledano po regijah so se povprečne bruto plače moških in žensk v letu 2013 najmanj razlikovale v jugovzhodni Sloveniji, največ pa v gorenjski statistični regiji.

Pod pragom revščine 157 tisoč žensk

Tradicionalno je skrb za bolnega otroka prepuščena ženskam. Ženske so tudi bolj izpostavljene tveganju revščine. V letu 2013 je bila stopnja tveganja revščine med ženskami 15,4-odstotna, med moškimi v Sloveniji pa 13,5-odstotna. Pod pragom tveganja revščine je v letu 2013 po statističnih podatkih živelo 157.000 žensk in 134.00 moških.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak v poslanici ob dnevu žena poudarila, da je bilo na področju pravic žensk in enakosti spolov v zadnjih desetletjih narejenega ogromno, vendar ne dovolj. "Past, v katero se lahko ujamemo zdaj, je spanje na lovorikah doseženega. In to nam ne bi prineslo napredka, lahko nas celo vrne v obdobje, ko danes samoumevne pravice, še niso bile niti umevne, kaj šele samoumevno.“ Enakost spolov je po njenem mnenju pomembno načelo demokracije, ki je zapisano tudi v ustavi.

Komentarjev 1
  • antitrust 10:32 08.marec 2015.

    Največ pa v Gorenjski regiji, kjer pa imajo verjetno ženske še vedno večje plače kot 75% slovenk....