Gospodarstveniki jasni: Vlade pri tem ne podpiramo!

Foto: EPA
Foto: EPA
Cantarutti: "Gospodarstvo ostro nasprotuje vsakršnim idejam o ponovnem zapiranju. To enostavno ni sprejemljivo."
Oglej si celoten članek

"Podatki o okužbah s covidom-19 so vsak dan bolj alarmantni. A še vedno jih lahko obvladamo z odgovornim ravnanjem slehernega posameznika, doslednim spoštovanjem preventivnih ukrepov, upoštevanjem PCT pogoja ter okrepitvijo cepljenja. Gospodarstvo ostro nasprotuje vsakršnim idejam o ponovnem zapiranju. To enostavno ni sprejemljivo," je ob najavi vlade, da se pripravlja novo zapiranje, sporočil generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Aleš Cantarutti.

Na GZS sicer menijo, da bi morali zaposlene čim bolj spodbujati k cepljenju, saj bo le na tak način mogoče ohraniti odprtost države v naslednjem obdobju.

Foto: Mediaspeed Aleš Cantarutti Kot so poudarili, nikakor ne podpirajo vlade pri zamisli o ponovnem zapiranju gospodarstva, saj sta prvi in drugi val nacionalno gospodarstvo stala 1,5 milijarde evrov v obliki izgubljene oziroma zamujene gospodarske rasti. "Še vedno se številne dejavnosti soočajo s posledicami skoraj leto in pol trajajoče pandemije in spreminjajočih ukrepov na področju varovanja zdravja," so dejali.

Tako bi po njihovi oceni ponovno zapiranje prineslo dodatno škodo, zato je nujno, "da gospodarstvo ostane odprto ter hkrati pozorno spremlja odločitve o zajezitvenih ukrepih v drugih evropskih državah, ki so zelo selektivni in ne obremenjujejo gospodarstva. Po podatkih Univerze v Oxfordu je indeks zajezitvenih ukrepov v Sloveniji na ravni novih članic EU".

Obenem so pozvali državljane in državljanke Slovenije, da z odgovornim ravnanjem prispevajo k zmanjšanju števila okužb s covidom-19. "Zgolj dosledno spoštovanjem preventivnih zaščitnih ukrepov ter upoštevanje PCT pogoja v javnem življenju lahko zaustavijo negativno spiralo širjenja okužb." 

Epidemija raste Janša napoveduje novo zapiranje javnega življenja in gospodarstva

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 22:43 19. Oktober 2021.

    Gospodarstveniki, zdaj pa je treba še noomajano stati za svojimi besedami in ne popuščati pod pritiski groženj in ustrahovanj "najboljše …

  • 17:31 19. Oktober 2021.

    Danes zjutraj delala test, sicer pa 3x teden. Fantje so povedali, da je zdaj dejansko nekaj vec pozitivnih-NE OKUZENIH!!!! kot …

  • 16:47 19. Oktober 2021.

    Ravno zaradi takšnih se epidemija nenehno širi...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.