Slovenija
1854 ogledov

Gospodarstveniki jasni: Vlade pri tem ne podpiramo!

Delavec EPA
Cantarutti: "Gospodarstvo ostro nasprotuje vsakršnim idejam o ponovnem zapiranju. To enostavno ni sprejemljivo."

"Podatki o okužbah s covidom-19 so vsak dan bolj alarmantni. A še vedno jih lahko obvladamo z odgovornim ravnanjem slehernega posameznika, doslednim spoštovanjem preventivnih ukrepov, upoštevanjem PCT pogoja ter okrepitvijo cepljenja. Gospodarstvo ostro nasprotuje vsakršnim idejam o ponovnem zapiranju. To enostavno ni sprejemljivo," je ob najavi vlade, da se pripravlja novo zapiranje, sporočil generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Aleš Cantarutti.

Na GZS sicer menijo, da bi morali zaposlene čim bolj spodbujati k cepljenju, saj bo le na tak način mogoče ohraniti odprtost države v naslednjem obdobju.

Aleš Cantarutti | Avtor: Mediaspeed Mediaspeed
Kot so poudarili, nikakor ne podpirajo vlade pri zamisli o ponovnem zapiranju gospodarstva, saj sta prvi in drugi val nacionalno gospodarstvo stala 1,5 milijarde evrov v obliki izgubljene oziroma zamujene gospodarske rasti. "Še vedno se številne dejavnosti soočajo s posledicami skoraj leto in pol trajajoče pandemije in spreminjajočih ukrepov na področju varovanja zdravja," so dejali.

Tako bi po njihovi oceni ponovno zapiranje prineslo dodatno škodo, zato je nujno, "da gospodarstvo ostane odprto ter hkrati pozorno spremlja odločitve o zajezitvenih ukrepih v drugih evropskih državah, ki so zelo selektivni in ne obremenjujejo gospodarstva. Po podatkih Univerze v Oxfordu je indeks zajezitvenih ukrepov v Sloveniji na ravni novih članic EU".

Obenem so pozvali državljane in državljanke Slovenije, da z odgovornim ravnanjem prispevajo k zmanjšanju števila okužb s covidom-19. "Zgolj dosledno spoštovanjem preventivnih zaščitnih ukrepov ter upoštevanje PCT pogoja v javnem življenju lahko zaustavijo negativno spiralo širjenja okužb." 

Ljubljana Epidemija raste Slovenija Janša napoveduje novo zapiranje javnega življenja in gospodarstva

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 22:43 19.oktober 2021.

  Gospodarstveniki, zdaj pa je treba še noomajano stati za svojimi besedami in ne popuščati pod pritiski groženj in ustrahovanj "najboljše vlade".

 • ančika 17:31 19.oktober 2021.

  Danes zjutraj delala test, sicer pa 3x teden. Fantje so povedali, da je zdaj dejansko nekaj vec pozitivnih-NE OKUZENIH!!!! kot prej in sicer od 500 testov 25 kp. 5%. Pokvarjeni MS mediji, ki pomagajo v tem medico fasizmu pa govorijo ...prikaži več o 25 in vec %. ?!?!?! Lazi lazi niste vredni pol piskavega oreha !!!! Tebi, Canta, pa ocitno prihaja iz riti v glavo. Do sedaj si trobil v isti rog z SS, zdaj te je ocitno strah, da te bo kdo namocil v solno kislino ha ga...

 • Luksi 16:47 19.oktober 2021.

  Ravno zaradi takšnih se epidemija nenehno širi...