Gradili le še do 30 kvadratnih metrov

Foto: Žurnal24 (Foto: istock)
V lastni režiji bomo lahko opravljali le še obnovitvena in vzdrževalna dela ter gradili do 30 kvadratnih metrov.
Oglej si celoten članek
Globa za posameznika, ki bo v lastni režiji gradil večji objekt, kot je predpisano, bo od 500 do 1.200 evrov.

Vlada je potrdila predlog novele zakona o graditvi objektov, ki ukinja možnost gradnje objektov za lastne potrebe v velikosti do 250 kvadratnih metrov v lastni režiji. Tako bo v lastni režiji mogoče graditi le enostavne in nezahtevne objekte do 30 kvadratnih metrov. Zaradi manj zahtevne gradnje ne bo treba zagotoviti gradbenega nadzora.

Še vedno bo mogoče v lastni režiji opravljati obnovitvena in vzdrževalna dela, s čimer naj bi zmanjšali sivo ekonomijo in pomagali gradbenemu sektorju.

Po veljavnem zakonu je v lastni režiji mogoče pod predpisanimi pogoji graditi določene vrste stavb v največji uporabni površini 250 kvadratnih metrov, gasilske in planinske domove pa do 350 kvadratnih metrov.

Bo pa še vedno omogočena gradnja gasilskih in planinskih domov v lastni režiji, saj je takšnih gradenj malo. Veliko teh del se opravi v okviru dobrodelnega dela.

Po navedbah ministrstva gre za enega od ukrepov za sanacijo gradbeništva v Sloveniji. Sedanja ureditev namreč posredno omogoča delo na črno in odpira možnosti za sivo ekonomijo, je ministrstvo zapisalo med razlogi za spremembo zakona.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.