Slovenija
13 ogledov

Gradili le še do 30 kvadratnih metrov

(Foto: istock) Žurnal24 main
V lastni režiji bomo lahko opravljali le še obnovitvena in vzdrževalna dela ter gradili do 30 kvadratnih metrov.
Globa za posameznika, ki bo v lastni režiji gradil večji objekt, kot je predpisano, bo od 500 do 1.200 evrov.

Vlada je potrdila predlog novele zakona o graditvi objektov, ki ukinja možnost gradnje objektov za lastne potrebe v velikosti do 250 kvadratnih metrov v lastni režiji. Tako bo v lastni režiji mogoče graditi le enostavne in nezahtevne objekte do 30 kvadratnih metrov. Zaradi manj zahtevne gradnje ne bo treba zagotoviti gradbenega nadzora.

Še vedno bo mogoče v lastni režiji opravljati obnovitvena in vzdrževalna dela, s čimer naj bi zmanjšali sivo ekonomijo in pomagali gradbenemu sektorju.

Po veljavnem zakonu je v lastni režiji mogoče pod predpisanimi pogoji graditi določene vrste stavb v največji uporabni površini 250 kvadratnih metrov, gasilske in planinske domove pa do 350 kvadratnih metrov.

Bo pa še vedno omogočena gradnja gasilskih in planinskih domov v lastni režiji, saj je takšnih gradenj malo. Veliko teh del se opravi v okviru dobrodelnega dela.

Po navedbah ministrstva gre za enega od ukrepov za sanacijo gradbeništva v Sloveniji. Sedanja ureditev namreč posredno omogoča delo na črno in odpira možnosti za sivo ekonomijo, je ministrstvo zapisalo med razlogi za spremembo zakona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.