Hauce našli v 15 državnih družbah

Foto: Žurnal24 (Foto: Nik Rovan)
Neuskladitev plač. Nadzornikom grozi do pet tisoč evrov globe, drugim pa razrešitev.
Oglej si celoten članek

Kar v 15 podjetjih nočejo uskladiti plač direktorjev po tako imenovanem Lahovnikovem zakonu, trdijo viri iz ministrstva za gospodarstvo. Ministrica Radićeva naj bi zato menda zoper odgovorne v teh družbah že sprožila prekrškovne postopke. Za katera podjetja gre, vir ni želel razkriti. Pojasnila iz MG pa nam včeraj do zaključka redakcije ni uspelo dobiti.

Skupaj naj bi gospodarsko ministrstvo pregledalo prek tisoč pogodb poslovodstev v nekaj manj kot tristo podjetjih v državni lasti. Pri nekaterih so našli le manjše pomanjkljivosti in teh globe ne bodo doletele.

Bodo pa, tako viri, globe napisali tudi nekaterim odgovornim, kjer so plače sicer uskladili, a je pri tem vseeno prišlo do kršitev. Zakon o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski državni lasti določa, da se z globo od štiri do pet tisoč evrov kaznuje: nadzornika, ki glasuje za sklenitev pogodbe, ki je v nasprotju s tem zakonom, predsednika nadzornikov pa, če pogodbe po sklenitvi ne pošlje na MG. Nadzornike, ki uskladitve ne predlagajo v roku, se lahko razreši.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.