Slovenija
15 ogledov

Hauce našli v 15 državnih družbah

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Neuskladitev plač. Nadzornikom grozi do pet tisoč evrov globe, drugim pa razrešitev.

Kar v 15 podjetjih nočejo uskladiti plač direktorjev po tako imenovanem Lahovnikovem zakonu, trdijo viri iz ministrstva za gospodarstvo. Ministrica Radićeva naj bi zato menda zoper odgovorne v teh družbah že sprožila prekrškovne postopke. Za katera podjetja gre, vir ni želel razkriti. Pojasnila iz MG pa nam včeraj do zaključka redakcije ni uspelo dobiti.

Skupaj naj bi gospodarsko ministrstvo pregledalo prek tisoč pogodb poslovodstev v nekaj manj kot tristo podjetjih v državni lasti. Pri nekaterih so našli le manjše pomanjkljivosti in teh globe ne bodo doletele.

Bodo pa, tako viri, globe napisali tudi nekaterim odgovornim, kjer so plače sicer uskladili, a je pri tem vseeno prišlo do kršitev. Zakon o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski državni lasti določa, da se z globo od štiri do pet tisoč evrov kaznuje: nadzornika, ki glasuje za sklenitev pogodbe, ki je v nasprotju s tem zakonom, predsednika nadzornikov pa, če pogodbe po sklenitvi ne pošlje na MG. Nadzornike, ki uskladitve ne predlagajo v roku, se lahko razreši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.