Preobrat: Družina si lahko oddahne, velikega računa jim ne bo treba plačati

Foto: Anže Petkovšek Helikopterska nujna medicinska pomoč
Foto: Anže Petkovšek Helikopterska nujna medicinska pomoč
Družina poškodovanega fanta si lahko oddahne, računa jim ne bo treba plačati.
Oglej si celoten članek

Konec poletja smo poročali, da je helikopter slovenske vojske v konec julija in avgusta trikrat poletel na Hrvaško, 29. julija v Zadar, 1. avgusta v Split in 25. avgusta v Pulo.

25. avgusta so zaradi hudih poškodb hrbtenice po skoku v vodo v Ljubljano morali pripeljati mladega fanta, saj v Puli niso imeli niti ekipe niti instrumentov za tako zahtevno operacijo. Starši so morali pred poletom podpisati, da bodo plačali stroške helikopterskega prevoza, saj niso imeli urejenega asistenčnega zavarovanja za tujino. Prevoz z reševalnim vozilom ni bil možen, saj bi zaradi tresenja vozila prišlo lahko do dodatnih poškodb hrbtenice, zaradi česar bi fant lahko ostal hrom. 

Nepravično Helikopterski polet s Hrvaške po domače: Eni morajo plačati, drugim ni potrebno

Starši so bili zaradi nizkih dohodkov v stiski, kako bodo račun v višini nekaj čez pet tisoč evrov poravnali, a so se lahko v nadaljevanju razveselili obvestila ministrstva, ki je račun preklicalo. "Na podlagi opravljenega poleta vam je Slovenska vojska izstavila račun," je zapisano na kopiji obvestila, ki smo ga uspeli pridobiti v uredništvu. "Glede na to, da so nekatera vprašanja v zvezi s prevozi iz tujine nedorečena in jih na pobudo ministrstva za obrambo pristojna ministrstva sedaj urejajo, smo se s ciljem enake obravnave odločili, da opravljenih prevozov, za katere ste ali bi morali plačati stroške posamezniki oziroma fizične osebe, ne bomo zaračunali, izstavljene račune bomo preklicali, izvedena plačila pa vrnili." 

Preklican račun

Poleti trije leti na Hrvaško

Kot smo že poročali, je stroške medbolnišničnega prevoza v preostalih dveh primerih, torej enkrat v Zadar, enkrat v Split krila zavarovalnica Coris in svojci, v drugem primeru pa je bil račun poslan na ZZZS, a ga je slednja zavrnila, saj prevoz zavarovane osebe iz tujine v Slovenijo ne sodi med pravice obveznega zdravstvenega zavarovanja, razen če gre za načrtovano zdravljenje v tujini, ko zdravljenja, preiskav ali pregleda ni možno zagotoviti v Sloveniji. 

Reševanje tujcev v Sloveniji

A nedorečenosti niso le v primeru helikopterskih prevozov iz tujine, temveč tudi, ko gre za reševanje tujcev na slovenskih tleh. Helikopterskega reševanja in iskanja v Sloveniji od 1. novembra 2016 namreč ne krije več ZZZS, ampak se sredstva zagotovijo iz državnega proračuna, helikopter za te namene pa zagotavlja ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za obrambo.

Zatakne se pri povračilu stroškov, ko gre za reševanje tujcev na območju Slovenije, ki bi jih po pravilu moralo kriti njihovo asistenčno zavarovanje, tako kot v primeru reševanja Slovencev v tujini, a policija računov ne izstavlja, vojska pa le, če je znana zavarovalnica. Pri Policiji so nam v primeru reševanja ameriške turistke, ki jo je na Doliču ugriznil gad, povedali, da ji računa ne bodo izstavili, saj Letalska policijska enota, ki je izvedla reševanje, za to nima zakonske podlage, sredstva za izvajanje takih letov pa so zagotovljena v državnem proračunu.

Slovenija "Iz nas se delajo norca v natikačih, plačujemo pa mi"

Policija letov ne zaračunava, ker nima dovoljenja Agencije za civilno letalstvo, a tega nima tudi vojska, ki je do sedaj račune za komercialne lete zaračunavala. A ne vedno - kot so nam pojasnili pri ministrstvu za obrambo, so račun izstavili le, ko so prejeli podatek, da je ponesrečenec nezgodno zavarovan.

Foto: Anže Petkovšek helikopterska nujna medicinska pomoč

Neenaka obravnava?

Pri ministrstvu za zdravje so nam na vprašanje neenake obravnave reševanja Slovencev v tujini in tujcev v Sloveniji, ki ga krijemo iz državnega proračuna, odgovorili: "Glede na to, da je pri nas HNMP deklarirana kot državna aktivnost, se položaj razlikuje od sistemov v drugih državah. Tukaj ne gre za neenakovreden položaj naših državljanov, saj imajo na področju Republike Slovenije vsi zagotovljeno tudi reševanje s pomočjo HNMP kadar je to indicirano. In zato se ne plačuje nobenih dodanih stroškov pri zdravstvenem zavarovanju, kot je to ponekod praksa v tujini. Ko pa gremo v tujino, pa tudi za državljane veljajo pravila države, ki jo obiščemo. Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja ZZZS v sklopu povrnitve stroškov zdravljenja ne vključujejo nobenih stroškov prevoza, razen ko gre za napotitev na zdravljenje v tujino."

Rešitve išče medresorska skupina

Rešitve za odprta vprašanja v zvezi s helikopterskimi prevozi sicer že dve leti išče medresorska delovna skupina za pripravo predloga dolgoročne ureditve helikopterske nujne medicinske pomoči in sekundarnih prevozov, ki jo je decembra 2017 imenovala vlada.

Samo včeraj, v nedeljo Helikoptersko reševanje: Od nedonošenčka in poškodovanega planinca, do prevoza zaradi pirotehnike

"Medresorska delovna skupina je skladno s sklepom vlade analizirala stanje in delovanje HNMP in sekundarnih prevozov za obdobje od 2014-2018, preučila možne variante izvajanja dejavnosti HNMP in sekundarnih prevozov in trenutno usklajuje dokument s predlogi dolgoročne ureditve," so o delu komisije povedali pri ministrstvu za zdravje. "Predlogi medresorske delovne skupine bodo zajeti v dokumentu, ki je v fazi usklajevanja in bo v preučitev in odločitev posredovan vladi RS."

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 09:25 8. Oktober 2019.

    Sedaj,ko so novinarji razkrili,da so se zaračunavali prevozi celo 2 kratno,pa hitro vse skupaj pomesti pod preprogo,da se ne bi …

  • 16:14 7. Oktober 2019.

    .. svojci ? SORODNIKI pokojnega ?? - ALI : sorodniki

  • 15:16 7. Oktober 2019.

    Pohvalno. Čeprav se je treba vprašati, koliko malih ljudi nastrada, ker nimajo za seboj velike propagandne mašinerije...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.