Slovenija
10011 ogledov

Helikopterski polet s Hrvaške po domače: Eni morajo plačati, drugim ni potrebno

Helikopterska nujna medicinska pomoč Anže Petkovšek Helikopterska nujna medicinska pomoč
Ko jim ustreza, stroške prevoza prevzamejo nase, drugič jih naprtijo svojcem.

"Z možem sva morala še pred vzletom podpisati, da bova plačala prevoz, ker druge možnosti ni bilo," je povedala mama fanta, ki so ga morali 25. avgusta prepeljati iz Hrvaške v UKC Ljubljana zaradi hudih poškodb hrbtenice po skoku v vodo. "Res je šlo za nujno zadevo. V Pulju so povedali, da takšnega primera še niso imeli in nimajo niti ekipe niti instrumentov za tako zahtevno operacijo. Helikopterski prevoz je bil edini kolikor toliko varni prevoz, saj so že slike iz Ljubljane glede na tiste iz Pulja kazale odstopanja. Če bi uporabili reševalno vozilo, bi fant gotovo ostal hrom." 

Ker niso imeli evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in prav tako ne urejenega zavarovanja pri kateri od komercialnih zavarovalnic za asistenco iz tujine, so že dobili položnico iz UKC Ljubljana za spremstvo v višini 1600 evrov, glede na podatke ministrstva za obrambo o plačniku storitve, pa jih čaka še račun za helikopterski prevoz v višini 5261,10 evra - zaradi nizkih dohodkov še ne vedo, kako ga bodo plačali. Račun za bolnišnične stroške v Pulju so morali poravnati že pred odpustom iz bolnišnice. 

V drugem primeru naj bi plačala ZZZS

Konec julija in avgusta je helikopter slovenske vojske na Hrvaško za namen medbolnišničnih prevozov poletel še dvakrat, enkrat 29. julija v Zadar in enkrat 1. avgusta v Split. V prvem primeru je kot plačnik storitve navedena zavarovalnica Coris in svojci, v drugem primeru pa ZZZS, kar je nenavadno, saj ZZZS s kartico evropskega zdravstvenega zavarovanja helikopterskih prevozov iz tujine v Slovenijo ne krije. Za to je treba imeti urejeno asistenčno zavarovanje v tujini.

Skladno z zakonom in pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja stroški prevoza zavarovane osebe iz tujine v Republiko Slovenijo ne sodijo med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, razen če gre za načrtovano zdravljenje v tujini, ko zdravljenja, preiskav ali pregleda ni možno zagotoviti v Sloveniji. "Za takšna tveganja (stroške) se je zato moč le dodatno zavarovati pri ponudnikih komercialnih zavarovanj z medicinsko asistenco v tujini," še pojasnjuje Damjan Kos. "O tem ZZZS redno in vsako leto pred poletno turistično sezono obvešča javnost in medije."

Pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije so potrdili, da so 20. avgusta prejeli račun Slovenske vojske v višini 12.056,70 evra, vendar so plačilo zavrnili, saj zanj ne obstaja pravna podlaga. "Poudarjamo, da ZZZS ni bil naročnik tega prevoza, temveč smo ugotovili, da je računu Slovenske vojske priložen obrazec ZZZS 'Nalog za prevoz', ki ga je izpolnil UKC Ljubljana, in se sicer uporablja samo za prevoze v Sloveniji," je pojasnil Damjan Kos z ZZZS. 

Spletni portal Skandal24.si poroča, da naj bi helikopterski prevoz na začetku avgusta osebno odredil sam minister za obrambo Karl Erjavec. Na MORS so po navedbah Skandala24 na njihovo poizvedovanje glede leta odgovorili: "Slovenska vojska je v četrtek, 1. avgusta, opravila medbolnišnični prevoz na smeri Ljubljana - Split - Ljubljana. Ker je šlo v konkretnem primeru za medbolnišnični prevoz obolele/poškodovane osebe iz tujine, let helikopterja odobri minister za obrambo oz. je let v njegovi odsotnosti odobril državni sekretar, ki ga nadomešča." Tudi po naših informacijah naj bi šlo v navedenem primeru za osebne povezave staršev otroka, ki so ga prepeljali iz Splita, z ministrstvom.

Pri ministrstvu za obrambo poudarjajo, da sta SV in Policija le izvajalca prevozov v okviru HNMP in krivdo valijo na zdravnike. "Odločitev, ali je določeno obolelo ali poškodovano osebo treba prepeljati s helikopterjem, je izključno v pristojnosti zdravnika, ki poškodovano ali obolelo osebo obravnava oziroma zdravi," poudarjajo pri MO. "Odobritev ministra oz. državnega sekretarja, ki ga nadomešča, pa je potrebna, ker gre za mednarodni polet."

Helikopter letel na Hrvaško, v Ilirsko Bistrico ne

V času tretjega helikopterskega poleta na Hrvaško, v Zadar, dopoldan 29. julija, se je pri Ilirski Bistrici zgodila huda prometna nesreča, za katero je bila podana zahteva za helikopterski prevoz, a je bil let z manjšim helikopterjem Bell 412 zaradi slabega vremena zavrnjen, ponesrečenega motorista pa so morali prepeljati v Ljubljano z reševalnim vozilom. 

Stranka SNS v poslanskem vprašanju ministrstvo sprašuje, zakaj na kraj prometne nesreče oz. v njeno bližino ni napotila "boljšega" helikopterja Cougar AS 532, ki je istočasno izvajal komercialni let na Hrvaško in je letel v smeri nesreče. Pri ministrstvu za obrambo pritrjujejo, da je bila ob nesreči motorista, ki je pozneje podlegel poškodbam v bolnišnici, podana zahteva za helikopterski prevoz. "Zaradi vremenskih razmer helikopter v tistem času ni mogel poleteti, zato so ponesrečenca v ljubljanski UKC prepeljali s cestnim reševalnim vozilom," pravijo pri MO. "Prevoz obolele osebe iz Zadra pa je bil izveden, ko so vremenski pogoji za polet to dovoljevali."

Tudi za navedeni primer poudarjajo, da je Slovenska vojska le izvajalec poletov. "Odločitev, ali je določeno obolelo ali poškodovano osebo treba prepeljati s helikopterjem, je izključno v pristojnosti zdravnika, ki poškodovano ali obolelo osebo obravnava oziroma zdravi," pojasnjujejo pri MO. "Pri zahtevku za prevoz, zlasti iz tujine, mora naročnik (v konkretnem primeru je bila to Enota za helikopterski medbolnišnični transport v okviru UKC Ljubljana) navesti, kdo je plačnik prevoza, kar je bilo v zahtevi tudi navedeno. Niti minister niti državni sekretar ali kdorkoli drug z Ministrstva za obrambo ne more glede prevoza obolele ali poškodovane osebe odločiti drugače kot zdravnik."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • ode 22:08 04.september 2019.

    Ustaljena praksa. Toda tokrat je bil na "blagajni" ZZZS nekdo drug, ki je ob pogledu na račun dvignil obrvi in zastrigel z ušesi.

  • Naklonsky 08:27 04.september 2019.

    In kaj naj bi bilo tukaj spornega? Če se ne zavaruješ je popolnoma jasno, da plačaš - in prav je tako!

  • srecnii 23:31 03.september 2019.

    vsak k gre v tujino rabi turistino aavrovanje, pride za 1 teden 20 evrov, al pa letno 60