HSE: Računsko sodišče se moti

Foto: Žurnal24 blanca_003_ncc_030708
Čas funkcionalnih in zagonskih preizkusov se ne šteje v obdobje poskusnega obratovanja, so odločni v HSE. Izračun računskega sodišča je zato napačen.
Oglej si celoten članek

"Računsko sodišče v svojem poročilu ugotavlja, da HSE v času funkcionalnih in zagonskih preizkusov HE Boštanj (od 1. 1. 2006 do 5. 6. 2006) ni plačeval koncesnine za proizvedeno električno energijo. Omenjeno obdobje se po zakonu o graditvi objektov (ZGO) ne šteje za obdobje poskusnega obratovanja. Računsko sodišče namreč ne razlikuje med proizvedeno električno energijo, ki je posledica funkcionalnih in zagonskih preizkusov, in planirano (po voznih redih) proizvedeno električno energijo. Vrednost take električne energije, ki je nenačrtovana in nezanesljiva, je zanemarljiva," poudarjajo v HSE. Obenem pa dodajajo: "Vsaka elektrarna ima pred rednim obratovanjem obdobje poskusnega obratovanja, katerega predpogoj so izvedeni funkcionalni in zagonski preizkusi. V HSE smo za celotno obdobje poskusnega obratovanja plačevali vse predpisane dajatve, revizijsko poročilo pa se nanaša le na obdobje funkcionalnih in zagonskih preizkusov."

 V HSE so tudi mnenja, da jim ni treba plačati vodnega povračila za rabo vode na spodnji Savi: "Tega leta 2006 v skladu z določbami zakona o vodah ni bilo treba plačevati, saj ta določa, da obveznost plačila vodnega povračila v primerih, kadar je za izvajanje vodne pravice potreben poseg v prostor, nastopi šele z dnem izdaje uporabnega dovoljenja." HSE bo sicer skladno z zahtevami računskega sodišča pripravil ustrezno odzivno poročilo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.