Slovenija
15 ogledov

HSE: Računsko sodišče se moti

blanca_003_ncc_030708 Žurnal24 main
Čas funkcionalnih in zagonskih preizkusov se ne šteje v obdobje poskusnega obratovanja, so odločni v HSE. Izračun računskega sodišča je zato napačen.

"Računsko sodišče v svojem poročilu ugotavlja, da HSE v času funkcionalnih in zagonskih preizkusov HE Boštanj (od 1. 1. 2006 do 5. 6. 2006) ni plačeval koncesnine za proizvedeno električno energijo. Omenjeno obdobje se po zakonu o graditvi objektov (ZGO) ne šteje za obdobje poskusnega obratovanja. Računsko sodišče namreč ne razlikuje med proizvedeno električno energijo, ki je posledica funkcionalnih in zagonskih preizkusov, in planirano (po voznih redih) proizvedeno električno energijo. Vrednost take električne energije, ki je nenačrtovana in nezanesljiva, je zanemarljiva," poudarjajo v HSE. Obenem pa dodajajo: "Vsaka elektrarna ima pred rednim obratovanjem obdobje poskusnega obratovanja, katerega predpogoj so izvedeni funkcionalni in zagonski preizkusi. V HSE smo za celotno obdobje poskusnega obratovanja plačevali vse predpisane dajatve, revizijsko poročilo pa se nanaša le na obdobje funkcionalnih in zagonskih preizkusov."

 V HSE so tudi mnenja, da jim ni treba plačati vodnega povračila za rabo vode na spodnji Savi: "Tega leta 2006 v skladu z določbami zakona o vodah ni bilo treba plačevati, saj ta določa, da obveznost plačila vodnega povračila v primerih, kadar je za izvajanje vodne pravice potreben poseg v prostor, nastopi šele z dnem izdaje uporabnega dovoljenja." HSE bo sicer skladno z zahtevami računskega sodišča pripravil ustrezno odzivno poročilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.