Hujšanje je v genih

Foto: Žurnal24 V Sloveniji so leta 2005 bolezni srca in ožilja predstavljale 38 odstotkov vseh
Strogo držanje diete ne vodi nujno tudi v najboljše rezultate, saj imajo prste posredi tudi geni.
Oglej si celoten članek

Določene ženske lahko izgubijo več kilogramov skozi določene shujševalne programe kot skozi druge, piše Daily Telegraph. Za to pa so odgovorni tudi specifični geni, ki določajo kako telo porablja maščobe in ogljikove hidrate.

Znanstveniki z univerze Stanford so 100 ženskam s preveliko telesno težo vzeli ustne brise in ugotovili, da so v povprečju v enem letu izgubile prek šest kilogramov. To jim je uspelo s pomočjo diete, ki je ustrezala njihovemu genskemu zapisu.V povprečju so te ženske tako izgubile trikrat več kilogramov, kot tiste, ki so bile na dieti, ki se ni ujemala z njihovim genotipom.

Tudi obseg pasu se jim je v povprečju zmanjšal za 6,6 centimetra v primerjavi s tremi centimetri, kolikor so izgubile ženske na neustrezni dieti. Po mnenju raziskovalcev gre za pomembno odkritje boju z odvečnimi kilogrami, ki do sedaj še ni bil omenjen. Ugotavljajo, da so genotipi v povprečju razdeljeni 50:50 na tiste, ki jim bolj ustreza dieta z ogljikovimi hidrati in ki jim bolj ustreza dieta z maščobami.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.