Slovenija
5 ogledov

Hujšanje je v genih

V Sloveniji so leta 2005 bolezni srca in ožilja predstavljale 38 odstotkov vseh Žurnal24 main
Strogo držanje diete ne vodi nujno tudi v najboljše rezultate, saj imajo prste posredi tudi geni.

Določene ženske lahko izgubijo več kilogramov skozi določene shujševalne programe kot skozi druge, piše Daily Telegraph. Za to pa so odgovorni tudi specifični geni, ki določajo kako telo porablja maščobe in ogljikove hidrate.

Znanstveniki z univerze Stanford so 100 ženskam s preveliko telesno težo vzeli ustne brise in ugotovili, da so v povprečju v enem letu izgubile prek šest kilogramov. To jim je uspelo s pomočjo diete, ki je ustrezala njihovemu genskemu zapisu.V povprečju so te ženske tako izgubile trikrat več kilogramov, kot tiste, ki so bile na dieti, ki se ni ujemala z njihovim genotipom.

Tudi obseg pasu se jim je v povprečju zmanjšal za 6,6 centimetra v primerjavi s tremi centimetri, kolikor so izgubile ženske na neustrezni dieti. Po mnenju raziskovalcev gre za pomembno odkritje boju z odvečnimi kilogrami, ki do sedaj še ni bil omenjen. Ugotavljajo, da so genotipi v povprečju razdeljeni 50:50 na tiste, ki jim bolj ustreza dieta z ogljikovimi hidrati in ki jim bolj ustreza dieta z maščobami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.