Hypo AA brez zakonitega vodstva?

Foto: Žurnal24 Za Hypove afere v Sloveniji naj bi bile krive povezave z Vegradom. (Foto: Nik Ro
Medtem ko policija proti Hypo Alpe Adria banki vodi več predkazenskih postopkov, banko po sredini hitri menjavi vodi nezakonito vodstvo. V to naj bi privolila tudi Banka Slovenije.
Oglej si celoten članek

Novi predsednik uprave Hypo Alpe Adria Bank je v sredo po hitri menjavi postal Alexander Picker, za novega člana uprave pa je bil imenovan Matej Falatov.

Novoimenovana sicer potrebujeta še dovoljenje za opravljanje funkcije člana uprave, začasno pa slovensko Hypo Alpe Adria banko vodita namestnik predsednika uprave skupine Hypo Alpe Adria Wolfgang Edelmüller in član uprave skupine Johannes Proksch, ki sta tudi člana nadzornega sveta slovenske banke iz skupine.

Policija proti Hypo Alpe Adria banki vodi več predkazenskih postopkov v različnih zadevah, so za STA potrdili na generalni policijski upravi. Policija tako preverja več sumov kaznivih dejanj, v določenem delu povezanih s tema dvema ustanovama, ki so povezana s prometom z nepremičninami, finančnimi transakcijami v tujini in sumi zlorab odgovornih oseb.

Preiskava zajema tudi sum finančnih nepravilnosti, ki naj bi potekale preko različnih ustanov in poslovnih subjektov v Liechtensteinu.

Časnik Dnevnik je pred časom v zvezi s tem pisal o nepravilnostih pri gradbenih poslih Vegrada, pri katerih naj bi sodelovale družbe iz skupine Hypo Alpe Adria.

BS dala začasno dovoljenje?
Glede postopka podeljevanja licence za nove člane uprave Hypo Alpe Adria banke so v Banki Slovenije v petek povedali, da bodo postopek izdaje dovoljenja za opravljanje funkcije člana uprave vodili tako kot v vseh drugih primerih in v skladu z zakonom o bančništvu.

Rok za izdajo tega dovoljenja je tako tri mesece od prejema popolne zahteve za izdajo dovoljenja.

V Hypo Alpe Adria banki pa so za Dnevnik zatrdili, da so za začasno vodstvo pridobili odobritev Banke Slovenije, kjer so v petek sredino hitro menjavo označili za legitimno ravnanje nadzornega sveta oziroma lastnika banke, in da jim je nadzorni svet razloge za tak ukrep pojasnil.

Kaj pravi zakon?
Zakon o bančništvu sicer navaja, da mora biti uprava banke vsaj dvočlanska, poleg dovoljenja Banke Slovenije med pogoji za člane uprave bank določa tudi, da morajo posle opravljati v Sloveniji, vsaj eden v upravi mora zadostno obvladati slovenski jezik, člani uprave pa morajo delo opravljati za polni delovni čas.

Zakon tudi določa, da mora nadzorni svet neke banke odločiti o imenovanju določene osebe za člana uprave banke, preden ta oseba vloži zahtevo za izdajo dovoljenja za opravljanje te funkcije, sklep nadzornega sveta pa učinkuje pod odložnim pogojem, ki nastopi, če ta oseba pridobi dovoljenje za opravljanje te funkcije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.