Slovenija
15 ogledov

Hypo AA brez zakonitega vodstva?

Za Hypove afere v Sloveniji naj bi bile krive povezave z Vegradom. (Foto: Nik Ro Žurnal24 main
Medtem ko policija proti Hypo Alpe Adria banki vodi več predkazenskih postopkov, banko po sredini hitri menjavi vodi nezakonito vodstvo. V to naj bi privolila tudi Banka Slovenije.

Novi predsednik uprave Hypo Alpe Adria Bank je v sredo po hitri menjavi postal Alexander Picker, za novega člana uprave pa je bil imenovan Matej Falatov.

Novoimenovana sicer potrebujeta še dovoljenje za opravljanje funkcije člana uprave, začasno pa slovensko Hypo Alpe Adria banko vodita namestnik predsednika uprave skupine Hypo Alpe Adria Wolfgang Edelmüller in član uprave skupine Johannes Proksch, ki sta tudi člana nadzornega sveta slovenske banke iz skupine.

Policija proti Hypo Alpe Adria banki vodi več predkazenskih postopkov v različnih zadevah, so za STA potrdili na generalni policijski upravi. Policija tako preverja več sumov kaznivih dejanj, v določenem delu povezanih s tema dvema ustanovama, ki so povezana s prometom z nepremičninami, finančnimi transakcijami v tujini in sumi zlorab odgovornih oseb.

Preiskava zajema tudi sum finančnih nepravilnosti, ki naj bi potekale preko različnih ustanov in poslovnih subjektov v Liechtensteinu.

Časnik Dnevnik je pred časom v zvezi s tem pisal o nepravilnostih pri gradbenih poslih Vegrada, pri katerih naj bi sodelovale družbe iz skupine Hypo Alpe Adria.

BS dala začasno dovoljenje?
Glede postopka podeljevanja licence za nove člane uprave Hypo Alpe Adria banke so v Banki Slovenije v petek povedali, da bodo postopek izdaje dovoljenja za opravljanje funkcije člana uprave vodili tako kot v vseh drugih primerih in v skladu z zakonom o bančništvu.

Rok za izdajo tega dovoljenja je tako tri mesece od prejema popolne zahteve za izdajo dovoljenja.

V Hypo Alpe Adria banki pa so za Dnevnik zatrdili, da so za začasno vodstvo pridobili odobritev Banke Slovenije, kjer so v petek sredino hitro menjavo označili za legitimno ravnanje nadzornega sveta oziroma lastnika banke, in da jim je nadzorni svet razloge za tak ukrep pojasnil.

Kaj pravi zakon?
Zakon o bančništvu sicer navaja, da mora biti uprava banke vsaj dvočlanska, poleg dovoljenja Banke Slovenije med pogoji za člane uprave bank določa tudi, da morajo posle opravljati v Sloveniji, vsaj eden v upravi mora zadostno obvladati slovenski jezik, člani uprave pa morajo delo opravljati za polni delovni čas.

Zakon tudi določa, da mora nadzorni svet neke banke odločiti o imenovanju določene osebe za člana uprave banke, preden ta oseba vloži zahtevo za izdajo dovoljenja za opravljanje te funkcije, sklep nadzornega sveta pa učinkuje pod odložnim pogojem, ki nastopi, če ta oseba pridobi dovoljenje za opravljanje te funkcije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.