Ideal: bančni "big bang"

Foto: Boštjan Tacol slovenija 08.03.2011 NLB, zastave, napis, Nova Ljubljanska Banka Trg republike,
Decembra. Rezultati obremenitvenih testov, znesek nujne dokapitalizacije in prenos terjatev na isti dan bi bili idealen scenarij.
Oglej si celoten članek

"Pričakujemo lahko zelo visoke številke," o rezultatih obremenitvenih testov, ki bodo pokazali kapitalsko luknjo, menijo v NLB.

Eden od razlogov je ta, da so se regulatorji že opekli, zato bi bili radi tokrat prepričani, da ne bo čez eno leto potrebna nova dokapitalizacija. "Z objavo se ne bo nič spremenilo, saj imamo izgubo že več let, samo nehali bomo tiščati glavo v pesek," menijo v NLB.

Čim manj časa za dvome

Po njihovem mnenju bi se v idealnem primeru vse zgodilo v enem dnevu: objava rezultatov obremenitvenih testov, razkritje načrta dokapitalizacije, odobritev Evropske komisije in prenos terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Vmesni čas bi namreč omogočal špekulacije ter dvome o finančni stabilnosti bank in države. O scenariju sta se država in Banka Slovenije menda že dogovorili, tako da bodo ukrepi hitri in ne bo pretresov.

Tudi pogodba o prenosu štirih milijard evrov slabih terjatev (od tega bo dve milijardi NLB-jevih) naj bi bila podpisana še letos, ko se bodo vse zadeve tudi poknjižile, prenos pa se bo nato postopoma izvajal več mesecev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.