Slovenija
7 ogledov

Ideal: bančni "big bang"

slovenija 08.03.2011 NLB, zastave, napis, Nova Ljubljanska Banka Trg republike, Boštjan Tacol
Decembra. Rezultati obremenitvenih testov, znesek nujne dokapitalizacije in prenos terjatev na isti dan bi bili idealen scenarij.

"Pričakujemo lahko zelo visoke številke," o rezultatih obremenitvenih testov, ki bodo pokazali kapitalsko luknjo, menijo v NLB.

Eden od razlogov je ta, da so se regulatorji že opekli, zato bi bili radi tokrat prepričani, da ne bo čez eno leto potrebna nova dokapitalizacija. "Z objavo se ne bo nič spremenilo, saj imamo izgubo že več let, samo nehali bomo tiščati glavo v pesek," menijo v NLB.

Čim manj časa za dvome

Po njihovem mnenju bi se v idealnem primeru vse zgodilo v enem dnevu: objava rezultatov obremenitvenih testov, razkritje načrta dokapitalizacije, odobritev Evropske komisije in prenos terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Vmesni čas bi namreč omogočal špekulacije ter dvome o finančni stabilnosti bank in države. O scenariju sta se država in Banka Slovenije menda že dogovorili, tako da bodo ukrepi hitri in ne bo pretresov.

Tudi pogodba o prenosu štirih milijard evrov slabih terjatev (od tega bo dve milijardi NLB-jevih) naj bi bila podpisana še letos, ko se bodo vse zadeve tudi poknjižile, prenos pa se bo nato postopoma izvajal več mesecev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.