Doma se je igral s petardami, ostal je brez prsta

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Nesreče z doma narejenimi pirotehničnimi izdelki imajo, če pride do nesreče, običajno za posledico hude poškodbe.
Oglej si celoten članek

V decembru se bo tudi letos odvijala preventivna akcija Bodi zvezda, ne meči petard, h kateri policija povabi različne institucije. Akcija, ki jo policija izvaja že več let, ima pozitivne učinke, saj se število kršitev iz leta v leto zmanjšuje, pravi Daniel Jug iz Sektorja splošne policije. Lani so obravnavali 66 kršitev, od tega je šlo v 35 primerih za kršitve, ki so jih izvedle mladoletne osebe. Obravnavali so 8 poškodb, 18 poškodovanj tuje stvari in zasegli 6071 kosov prepovedane pirotehnike.

V Sloveniji so petarde, katerih glavni namen je pok, prepovedane. Do nesreč velikokrat pride zaradi doma narejenih izdelkov, ki imajo za posledico raztrganine, izgube vida, sluha, amputacije … "Kdor bo uporabljal pirotehniko, naj se pred uporabo seznani z navodili proizvajalca in upošteva predpisana varnostna navodila," opozarja Jug. 

Doma narejeni izdelki so najbolj nevarni, ker so nestabilni. Oznaka CE sporoča kupcu, da bo do sprožitve prišlo v predvidenem času, tako da ne more priti do poškodb. "Posebno opozorilo velja za primere, ko na tleh najdete neeksplodirano ali na pol zgorjeno pirotehnično sredstvo – ne dotikajte se ga," polaga na srce vsem, saj je v takih primerih že prišlo do hujših poškodb. 

 
Poškodbe pirotehnika
Infogram

 
Policija bo v tem mesecu prisotna na vseh krajih, kjer bodo potekale javne prireditve in bo v primeru kršitev, povezanih z uporabo pirotehnike, ustrezno ukrepala. 

Akcijo sta podprla tudi mlada akrobata Blaž Slanič in Filip Kržišnik. Poudarila sta, da je imeti eksploziv v rokah nevarno. "Jaz se imam rad, rad imam svoje telo, vse svoje okončine," je dejal Filip. Blaž pa je pristavil, da je treba misliti tudi na živali, za katere pokanje predstavlja šok in stres. 

Foto: Profimedias Petarde

Problematična je pirotehnika iz tujine

Inšpektor Igor Juršič z Inšpektorata RS za notranje zadev posebej izpostavlja pirotehniko, kupljeno v tujini ali prek spleta. 
"Pošiljanje pirotehnike prek spleta je prepovedano," razlaga. Inšpektorji so kar nekajkrat tudi sami poskusili naročiti pirotehniko prek spleta, a običajno na njihov naslov ni nič prispelo. "Prodajalci po navadi ugotovijo, da ni pravi naslovnik. Ugotavljamo tudi, da gre največkrat za to, da kupce plača, izdelkov pa ne dobi." 

V nadzorih, ki jih izvajajo pri prodajalcih pirotehnike, običajno odkrijejo pomanjkljivosti pri označevanju izdelkov. Vsi izdelki morajo biti označeni s predpisano oznako CE. Lani so zabeležili 18 kršitev pri prodaji pirotehničnih izdelkov, ki so se nanašale na način prodaje in prodajna mesta. Poudaril je, da se pri nas ne prodaja pod pultom in da prodajalci ne prodajajo prepovedane pirotehnike. "Ta pirotehnika se kupuje v sosednjih državah, kjer je prodaja prosta. Če kupimo to pirotehniko v Avstriji ali na Hrvaškem, smo v trenutku, ko se pripeljemo v Slovenijo, že v prekršku. Globa za to pa je od 400 do 1200 evrov."

Foto: Manuel Hahn posledice petarde

Najpogosteje poškodbe rok in obraza

Da število poškodb s pirotehničnimi izdelki upada, ugotavljajo tudi v UKC Ljubljana. "Vsak, ki uporablja pirotehniko, naj bo v takšnem stanju, kot bi sedel za volan. V primeru poškodb pokličimo 112, v primeru opeklin rano hladimo, jo sterilno zavijemo in poiščemo pomoč," postopek ukrepanja v primeru poškodb razlaga dr. Simon Herman, travmatolog UKC Ljubljana. 

Čeprav število poškodb upada, je vzorec poškodb enak. Največkrat so poškodovane roke in obraz. "Gre za tipično amputacijo vrškov prstov, celih prstov, globoke rane na rokah, ki prizadenejo tudi tetive. Pri obrazu so največkrat poškodovane oči, gre za lažje opekline in težave z vidom," našteje najpogostejše posledice nesreč. "Lani smo imeli eno resno in en hudo poškodbo. V enem primeru je posameznik ostal brez prstanca in dela mezinca, v drugem pa je prišlo do udarca v oko in vsaj začasne okvare vida." 

Polne roke dela za gasilce

Pirotehnika predstavlja nevarnost tudi za okolico. Gasilci opažajo, da uporabniki mečejo petarde v smeti, komunalne zabojnike, kar povzroči požar. Decembra se število takšnih požarov občutno poveča, saj morajo zaradi takih primerov posredovati tudi večkrat dnevno, pojasnjuje Robert Okorn iz Gasilske brigade Ljubljana. Pri tem pa se posamezniki ne zavedajo, da tako odvržene petarde predstavljajo nevarnost tudi za bližnje objekte in vozila. "Pirotehnika naj gre v smeti, ampak ne prižgana," je dejal Okorn. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:41 13. December 2019.

    Katere stranke so nasprotovale popolni prepovedi prodaje pirotehnike ? Boste kaj prispevali za bolnišnice in zdravljenje pacientov !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.