Sedemkrat so ga izgnali, sedemkrat se je vrnil

Foto: policija.si
Foto: policija.si
Od osem tisoč ilegalnih migrantov, ki jih je Slovenija vrnila na Hrvaško, se jih je vsaj dva tisoč vrnilo.
Oglej si celoten članek

Policija je tako v prvih enajstih mesecih leta 2019 zabeležila 15 221 nelegalnih prehodov meje, kar je 70 odstotkov več kot leto prej. Gre za uradne številke, ki jih beleži Policija. "V policijskih bazah podatkov vodimo samo podatke o osebah, s katerimi imamo postopke v skladu s policijskimi pooblastili. Ocene o tem, koliko naj bi jih prečkalo Slovenijo, ne da bi jih policija zaznala, ne izdelujemo," pojasnjujejo na Policiji.
Sindikat policistov Slovenije ocenjuje, da policija prestreže le manjši del ilegalnih migrantov, v stranki SDS medtem, menijo, da je bilo prehodov bistveno, celo desetkrat več. "Vse to so le ocene, ki pa nimajo realne podlage v dejanskem nelegalnem prehodu slovenskega ozemlja. Edini relevantni podatki o zaznanih prehodih so tisti s katerimi razpolaga Policija. Seveda pa se je potrebno zavedati, da so vse meje, kljub poostrenim varnostnim ukrepom še vedno prepustne," pravi strokovnjak za varnostna vprašanja Denis Čaleta. 

Foto: EPA Tovornjak z migranti

Čaleta: Migranti v centrih BiH so dokaz, da slovenska in hrvaška policija delata dobro 

Že na mejnih prehodih je policija zavrnila vstop okoli štiri tisoč osebam.
Podatke o migrantih policisti pridobivajo v individualnih postopkih. Migrante, ki so v Slovenijo skušali vstopiti ilegalno, registrirajo, odraslim vzamejo prstne odtise in jih vnesejo v določene baze EU podatkov. Gre za določbe EU po katerih mora ravnati tudi Hrvaška. Na podlagi teh podatkov so policisti vrnili 8050 tujcev, največ na Hrvaško, 7956.  

"Večje število prehodov skozi Slovenijo lahko povežemo tudi z velikim številom migrantov, ki ujeti v BIH čakajo na svojo priložnost priti v Evropo. Temu dejstvu, da se je v preteklem letu nabralo tako število migrantov v centrih v SZ delu BIH velja pripisati dobremu delu hrvaške in slovenske policije, ki v skladu s svojimi napori preprečujejo nelegalne prehode preko njihovih meja. Hrvaška policija je svoje aktivnosti okrepila zaradi želje po izpolnjevanju vseh meril za vstop v Schengensko območje, Slovenija pa zaradi bojazni, da bosta Avstrija in Italija še bolj začela zapirati svoje zunanje meje usmerjene proti Balkanski migracijski poti," razlaga Čaleta.

Foto: Profimedia migranti Bosna

Mejo ilegalno prestopil 7-krat

Številni migranti, ki jih slovenska policija zavrne na meji ali vrne na Hrvaško, se ponovno skušajo vrniti ter ilegalno prečkati mejo. Policija je tako ponovno obravnavala 2.174 ilegalnih migrantov, ki jih je iz Slovenije že vrnila. 

"V letošnjem letu imamo en primer, ko je ilegalni migrant sedemkrat poskušal nedovoljeno vstopiti v Slovenijo," pravijo na Policiji. To je tudi največje evidentirano število ponovitev v letošnjem letu. Na Hrvaškem beležijo primer migranta, ki se je na Hrvaško, potem ko je bil vrnjen v Bosno, ilegalno vrnil kar 29-krat. 

Foto: Saša Despot Azilni dom Vič

Večina prosilcev za mednarodno zaščito odšla iz Slovenije

Osebe, ki po prestopu meje ne zaprosijo za mednarodno zaščito po hitrem, neformalnem postopku, so vrnjene v državo iz katere so vstopile v Slovenijo. Namero, da vložijo prošnjo za mednarodno zaščito, je v prvih 11 mesecih v Sloveniji tako izrazilo 4734 migrantov,  v izpostavah azilnega doma ter v drugih nastanitvah pa je konec oktobra na odobritev prošnje čakalo le 348 prosilcev. Skupaj je Slovenija mednarodno zaščito priznala 691 osebam. 

 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.