Slovenija
3621 ogledov

Anketa pred evropskimi volitvami: SD in Levica v težavah, SDS na pohodu

evropski parlament Strasbourg Profimedia Evropski parlament v Strasbourgu.
Velik delež volivcev je še neopredeljenih, do volitev je še nekaj tednov.

Če bi bile volitve v Evropski parlament danes, bi največ volivcev prepričala opozicijska SDS, ki bi s štirimi mandati podvojila trenutno število svojih evroposlancev, je pokazala javnomnenjska raziskava Mediane za POP TV. Pred SD se je uvrstila zunajparlamentarna stranka Vesna, pred Levico pa prav tako zunajparlamentarna Resnica.

Opozicijski stranki SDS, ki bi jo podprlo 21,7 odstotka vprašanih, sledi Gibanje Svoboda, ki je prepričalo 15,5 odstotka anketirancev. Sledita izenačeni NSi in Vesna, ki bi prejeli po 7,1 odstotka podpore, ter SD s 5,7-odstotno podporo. 

Sledita zunajparlamentarni SLS (3,3 odstotka) in Resnica (3,1 odstotka). Levico bi volilo tri odstotke vprašanih. Piratsko stranko bi volilo 2,8 odstotka anketirancev, skupni listi strank DeSUS in Dobra država pa bi glas namenilo 2,6 odstotka sodelujočih v anketi.

Mesec in pol pred volitvami skoraj 15 odstotkov vprašanih ne ve, katero stranko bi izbrali, 2,9 odstotka vprašanih ni želelo odgovoriti, 4,2 odstotka pa jih je odgovorilo, da ne bi volili.

Štirje poslanci za SDS

evropski parlament Strasbourg | Avtor: Profimedia Profimedia

Brez upoštevanja neodločenih anketirancev bi na volitvah torej zmagala SDS in s štirimi mandati podvojila trenutno število svojih evroposlancev. Dva evropska poslanca bi ohranili v Gibanju Svoboda, v NSi pa enega.

Tudi v Vesni bi dobili en mandat. To po izsledkih raziskave velja tudi za Socialne demokrate, kar bi pomenilo prepolovitev njihovega trenutnega števila mandatov. Vsi ostali bi po tej raziskavi ostali brez svojega predstavnika v Evropskem parlamentu.

Mediana je raziskavo izvedla med 23. in 25. aprilom na reprezentativnem vzorcu 723 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • Nelaži 10:34 28.april 2024.

    vsi ti modeli so za na smetišče zgodovine, vsi so sluge pedofilne kabala mafije

  • atamama 20:57 27.april 2024.

    Veliko komentarjev je o izdajalcih, pa da ne bom mimo sekal citiram: ''Vodušek je posnel Ropovo izjavo, kako ga je Sova leta 2004 obvestila o tem, da se Sanader in Janša pred volitvami dogovarjata za organizacijo incidentov v Piranskem zalivu. ...prikaži več ..'' in dalje: ''parlamentarna nadzorna komisija pa je začela brskati po arhivih Sove in zasliševati priče. Te so vse po vrsti potrdile, da so bili ribiški incidenti v letu 2004 res organizirani, ....'' Ostalo povprašajte ribiče v Umagu, veliko vedo kdo...

  • Avatar Leon
    Leon 16:56 27.april 2024.

    Silvester Šurla veliki poznavalec Janeza Janše je zapisal: "Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je kandidat za evropskega komisarja, Janša pa se v Budimpešti brati s plačanci Vladimirja Putina"... ..

Sorodne novice