"Imamo dvižno ploščad, toda sodobni invalidski vozički so postali (pre)težki"

Foto: Zavod Brez ovir
Foto: Zavod Brez ovir
Po zapletu na enem od dogodkov na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, kjer ena od govornic – invalid težke kategorije – ni mogla v predavalnico oz. dvorano, so nam s fakultete poslali obširno pojasnilo, zakaj je do tega neljubega pripetljaja prišlo.
Oglej si celoten članek

Včeraj smo poročali, da ena od govornic na dogodku Ekonomske fakultete z naslovom "Draginja, energetska kriza in prekarnost" – natančneje Ajda Cimperman, predstavnica študentov Fakultete za družbene vede, ki je sicer invalid težke kategorije na invalidskem vozičku – ni mogla udeležiti, ker ji v dvorano ni bil omogočen vstop. Posveta se tako ni mogla udeležiti, na njem pa je nastopila zgolj preko videoposnetka. 

Ljubljana Med govorniki na dogodku invalidka, ki pa ji v predavalnico vstopa niso omogočili

Na Ekonomsko fakulteto smo se obrnili na pojasnila, zakaj je do tega prišlo in zakaj dostop za invalide ni omogočen v vse dvorane. "Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani je zavezana zakonski in predvsem tudi povsem človeški pravici, da se lahko osebe s posebnimi potrebami udeležujejo našega študijskega procesa in drugih aktivnosti, ki jih organizira fakulteta. S tem namenom smo zadnja desetletja sistemsko urejali dostopnost invalidnim osebam do različnih prostorov fakultete. Stavba je bila zgrajena 1976 in ni upoštevala nobenih posebnih dostopov, zato smo vložili veliko truda in finančnih sredstev, da smo zgradbo prilagodili tako, da je dostopna vsem osebam, ki uporabljajo invalidske vozičke. Poleg klančin na zunanjih delih zgradbe in v atriju fakultete smo zgradili tudi dvoje dvigal, dvižno ploščad ter uredili prilagoditve učilnic, kjer je bilo to potrebno," so uvodoma zapisali na Ekonomski fakulteti. 

"Ker želimo vsem, ki uporabljajo invalidske vozičke omogočiti nemotene dostope do pedagoškega in drugih procesov na fakulteti, po potrebi tudi prilagodimo urnike in prostore. V zadnjem času smo zaznali, da se je tehnologija invalidskih vozičkov spremenila in da so le-ti postali precej bolj napredni, s tem pa tudi veliko težji. Dvižna ploščad, ki je namenjena za dostope v Plavo in Lila dvorano, v kateri je potekal javni posvet, ima omejeno nosilnost in je primerna za dvigovanje lažjih invalidskih vozičkov. Zavedamo se pomanjkljivosti, zato jo že urejamo tudi s pomočjo namenskih sredstev na Univerzi v Ljubljani. Obstoječo dvižno ploščad bomo nadomestili z novo, bolj zmogljivo," se težav, ki pestijo trenutno infrastrukturo Ekonomske fakultete zavedajo v vodstvu fakultete. Na fakulteti prevzemajo odgovornost za to, da se govornica dogodka ni mogla udeležiti, za kar so se ji po njihovih besedah tudi večkrat opravičili ter poudarili, da so zaradi komunikacijskega šuma za njeno udeležbo na dogodku izvedeli prepozno. 

Sodelovala le v obliki videoposnetka

"Z Ajdo Cimperman so se zaradi tega dobili kolegice in kolegi, ki so na UL EF skrbeli in pomagali pri organizaciji dogodka v torek, 11. 10. 2022 in ji ponudili nekaj rešitev, da bi lahko vseeno dostopala do Lila dvorane, vendar te zanjo niso bile sprejemljive. Končni dogovor, usklajen in potrjen z njene strani, je bil, da se njen prispevek vnaprej posname, s čemer je soglašala in v to privolila, saj je razumela našo zadrego, ker okoliščin njenega sodelovanja nismo poznali in smo bili o njih obveščeni prepozno. V primeru, da bi bili z njenim prihodom seznanjeni pravočasno, bi lahko zagotovili drugo dvorano, v enem dnevu  pa dogodka zaradi izvajanja pedagoškega procesa nismo mogli prestaviti v drug prostor, kar smo ji pojasnili in je kot študentka sprejela z razumevanjem," so "nesrečno okoliščino", kakor so jo označili, razložili na Ekonomski fakulteti. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.