Slovenija
9811 ogledov

Med govorniki na dogodku invalidka, ki pa ji v predavalnico vstopa niso omogočili

Ajda Cimperman Zavod Brez ovir
Na včerajšnjem dogodku na Ekonomski fakulteti v Ljubljani z naslovom "Draginja, energetska kriza in prekarnost" bi morala med govorci nastopiti tudi predstavnica študentov Fakultete za družbene vede Ajda Cimperman, ki je sicer invalid težke kategorije na invalidskem vozičku. A dostopa do predavalnice ji niso omogočili, tako da se posveta ni mogla udeležiti.

"Organizatorji posveta, na katerem so se med drugim zbrali predstavniki političnega vrha in različnih fakultet, invalidki niso zagotovili dostopa do dvorane, v kateri je potekal dogodek," so razočarano sporočili iz zavoda Brez ovir. Ajda Cimperman se tako zaradi tega, ker ji organizator dogodka ni uspel zagotoviti dosopa do predavalnice, dogodka ni mogla fizično udeležiti. 

"Na posvetu bi morala imeti govor, rada pa bi tudi debatirala z drugimi udeleženci dogodka, vendar se je potem izkazalo, da to ni izvedljivo, ker predavalnica ni dostopna za električni voziček. Z organizatorji sem imela o tem pogovor in jih pozvala, naj mi predlagajo kakšno drugo rešitev, a mi ustrezne niso ponudili. Nazadnje je prišlo do tega, da mi je bila udeležba onemogočena zaradi stopnic, čez katere ne morem iti. Svoj govor sem zato morala posneti, tako da so na posvetu predvajali samo moj krajši posnetek, debatiranje z ostalimi pa mi ni bilo omogočeno," je pojasnila Cimperman.

Organizatorji dogodka so priznali napako, jo označili za nesrečno okoliščino, in pojasnili, da bodo v prihodnosti zagotovili klančino. "V prihodnosti imamo že v načrtu investicijo, da bomo zagotovili klančino, zato ker so težave z obstoječo dvižno ploščadjo glede nato, kakšno nosilnost ima. Je pa fakulteta v zadnjih 10 letih veliko investirala v to, da smo postavili dvigala, klančine in imamo praktično z izjemo teh dveh prostorov, v katerih je potekal posvet, vse ostale prostore na fakulteti dostopne za invalide," je razložil Tilen Balon, tajnik ekonomske fakultete. "Strašno nam je hudo, ker nismo zmogli te težave rešiti, za kar se ji opravičujemo," so še dodali na Ekonomski fakulteti. 

"Javni dogodki bi mroali biti dostopni vsem"

Javni dogodki, ki se dogajajo v sklopu fakultet, bi morali biti dostopni vsem, tudi gibalno oviranim na električnih invalidskih vozičkih. Lori Šramel Čebular s Fakultete za družbene vede, ki je bila moderatorka prve okrogle mize, je poudarila: "Že takoj na začetku sem organizatorjem povedala, da je Ajda oseba s posebnimi potrebami in da mora biti dvorana, kjer bo dogodek organiziran, dostopna za osebe na invalidskem vozičku. Očitno je prišlo do šuma v komunikaciji, da se potem to ni uredilo na tem nivoju. Ekonomska fakulteta je to res izvedela zadnji trenutek, vendar vseeno mislim, da to kaže na nek večji problem nenaslavljanja problematike dostopnosti vseh prostorov, kar je že samo po sebi izključujoče in diskriminatorno. Na tej točki bi res želela izpostaviti, da naj univerza naslovi ta problem na višjem nivoju, ker se take stvari na javnih dogodkih ne bi smele dogajati."

Komentarjev 12
  • rd2dmk2 14:07 13.oktober 2022.

    no ja sami fakultetno izobraženi prfoksi. kot previ pregovor kdor zna naredi, kdor ne zna uči. dve dili ( deski ) pa gremo. pe še mal Beatles zraven "with a little help from my friends"

  • pulse 13:41 13.oktober 2022.

    Zakaj pa je niso prestaviti na navaden invalidski vozicek, ki je precej lazji? Potem bi lahko uporabili obstojeco dvigalo za vozicke na desni strani stopnic...

  • alen04 13:04 13.oktober 2022.

    Preveč teorije vsebuje današnja mladina. 4 Lukci bi jo dvignali in nesli, WTF no. A za to je potrebna diploma ali kaj???? Zavedam se, da je vprašanje globalno, toda za tisti trenutek bi ji to lahko omogočili.