"Imamo vsaj tri boljše rešitve"

Foto: Žurnal24 (Foto: Boštjan Tacol)
"Rezultata referenduma ni mogoče napovedati. Odločal bo vsak glas," zatrjuje Janša. V primeru zavrnitve bo SDS v mesecu dni predstavila tri alternative. “Sporazum v rokah mladih,“ dodaja Pahor.
Oglej si celoten članek

Janša je na srečanju podpornikov SDS na Naravskih ledinah na Koroškem napovedal, da bodo v SDS v dneh pred referendumom vložili vse možne napore v to, da ljudem konkretno in z argumenti pojasnijo, kaj jim ta sporazum prinaša in katere so boljše alternative.

Pahor: “Sporazum v rokah mladih“
Pahor je v nagovoru ob začetku 17. kongresa Mladega foruma SD v Domžalah naštel razloge v prid arbitražnega sporazuma. Vse mlade je pozval k čim večji udeležbi, češ da je sprejetje sporazuma v njihovih rokah. “Upam, da boste izbrali prihodnost in zavrnili preteklost,“ je še dodal premier.

"V interesu Hrvaške je, da ne pride do zamud pri njenem vključevanju v EU in nenazadnje je v njenem interesu, da je ta meja pravična," je dodal.

Tri jasne alternative

Janša je napovedal, da bodo v SDS v roku enega meseca po referendumu, če bo arbitražni sporazum na njem zavrnjen, kar "močno upa", vsem ostalim parlamentarnim strankam ter strokovni in širši javnosti v usklajevanje ponudili tri možnosti.

Prva možnost je predlog meddržavne pogodbe po vzoru sporazuma Drnovšek-Račan, kjer bi se meja natančno določila in kjer bi Slovenija in Hrvaška mejno vprašanje rešili s podpisom brez kogarkoli drugega - vendar tako, da Slovenija ne bo oškodovana.

Druga možnost je po Janševih besedah ponudba Hrvaški, da prepustimo odločanje o odprtih vprašanjih tretji osebi. "Arbitraži, mediaciji, katerikoli sodni inštanci" - a pod pogojem, da ne presoja po mednarodnem pravu, ampak izven njega, po načelu zunanje pravičnosti.

Kot tretjo možnost je prvak SDS navedel predlog sporazuma, v katerem bi se meja deloma prepustila v presojo mednarodnim arbitrom, vendar na način, da ključne pravice, ki jih Slovenci imamo, ne bi bile pod vprašajem. "To na kratko pomeni, da bi v sporazumu pisalo, da Slovenija ima teritorialni izhod v mednarodne vode in da ta arbiter samo nekoliko natančneje določi koordinate," je pojasnil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.