Slovenija
18 ogledov

"Imamo vsaj tri boljše rešitve"

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
"Rezultata referenduma ni mogoče napovedati. Odločal bo vsak glas," zatrjuje Janša. V primeru zavrnitve bo SDS v mesecu dni predstavila tri alternative. “Sporazum v rokah mladih,“ dodaja Pahor.

Janša je na srečanju podpornikov SDS na Naravskih ledinah na Koroškem napovedal, da bodo v SDS v dneh pred referendumom vložili vse možne napore v to, da ljudem konkretno in z argumenti pojasnijo, kaj jim ta sporazum prinaša in katere so boljše alternative.

Pahor: “Sporazum v rokah mladih“
Pahor je v nagovoru ob začetku 17. kongresa Mladega foruma SD v Domžalah naštel razloge v prid arbitražnega sporazuma. Vse mlade je pozval k čim večji udeležbi, češ da je sprejetje sporazuma v njihovih rokah. “Upam, da boste izbrali prihodnost in zavrnili preteklost,“ je še dodal premier.

"V interesu Hrvaške je, da ne pride do zamud pri njenem vključevanju v EU in nenazadnje je v njenem interesu, da je ta meja pravična," je dodal.

Tri jasne alternative

Janša je napovedal, da bodo v SDS v roku enega meseca po referendumu, če bo arbitražni sporazum na njem zavrnjen, kar "močno upa", vsem ostalim parlamentarnim strankam ter strokovni in širši javnosti v usklajevanje ponudili tri možnosti.

Prva možnost je predlog meddržavne pogodbe po vzoru sporazuma Drnovšek-Račan, kjer bi se meja natančno določila in kjer bi Slovenija in Hrvaška mejno vprašanje rešili s podpisom brez kogarkoli drugega - vendar tako, da Slovenija ne bo oškodovana.

Druga možnost je po Janševih besedah ponudba Hrvaški, da prepustimo odločanje o odprtih vprašanjih tretji osebi. "Arbitraži, mediaciji, katerikoli sodni inštanci" - a pod pogojem, da ne presoja po mednarodnem pravu, ampak izven njega, po načelu zunanje pravičnosti.

Kot tretjo možnost je prvak SDS navedel predlog sporazuma, v katerem bi se meja deloma prepustila v presojo mednarodnim arbitrom, vendar na način, da ključne pravice, ki jih Slovenci imamo, ne bi bile pod vprašajem. "To na kratko pomeni, da bi v sporazumu pisalo, da Slovenija ima teritorialni izhod v mednarodne vode in da ta arbiter samo nekoliko natančneje določi koordinate," je pojasnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.