Imena bodo zbirali tudi osnovnošolci

Foto: Žurnal24 Po lanski akciji so 990 zbranih hišnih imen, starejših od 70 let, predstavili v
Tradicija. Letos pričakujejo, da bodo v šestih občinah zbrali okoli 1.300 starih hišnih imen.
Oglej si celoten članek

“Projekt je nadaljevanje lanskega, ki so ga domačini zelo dobro sprejeli, saj so spoznali pomen imen za našo dediščino. Okrepila pa se je tudi vsakdanja raba teh imen v življenju vaščanov,” je pojasnil Klemen Klinar, ki na razvojni agenciji zgornje Gorenjske vodi projekt Spoznajmo stara hišna imena. Letos bodo imena zbirali na območju Rečice in Zasipa, po vaseh Zgornje Bohinjske doline, Gorij, v Ratečah in Podkorenu, osmih vaseh v Občini Preddvor in štirih v Žirovnici. Za vsako hišno ime raziščejo tudi zapise v zgodovinskih virih in ga zapišejo v narečni obliki, pri čemer sodeluje Jožica Škofic, strokovnjakinja z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Zgodbe za imeni
“V projekt vključujemo tudi osnovnošolce, ki na terenu raziskujejo imena, in z njimi povezane zgodbe ter organiziramo srečanja z domačini,” je razložil Klinar in dodal, da se bo projekt, ki ga poleg občin sofinancirata Evropska unija in ministrstvo za kmetijstvo, ob uspešni kandidaturi na razpisu nadaljeval tudi leta 2012.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.